Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljetni univerzitet u Tuzli bit će održan u online formi

Preuzmite sliku

Ljetni univerzitet koji na Univerzitetu u Tuzli traje već 25 godina, ove godine bit će održan u specifičnim okolnostima, putem online “zoom“ aplikacije, uz učešće eminentnih predavača iz BiH, Makedonije, Slovenije i Australije.

Ovogodišnji Ljetni univerzitet na svoj četvrt stoljeća počinje 1. juna i trajat će samo pet dana.

– Iako su se predavači veoma rado odazvali, bilo je veoma izazovno animirati predavače na ovakav način predavanja. Ove godine nas, iako su ovakve okolnosti, očekuje jedan širok spektar predavanja koja će svakako imati i kontekst COVID-a. Također, bit će istaknuta i pitanja koja su bila aktuelna i prije pandemije koronavirusa, ali nekako sada zahtijevaju drugačiju paradigmu i drugačije odgovore – kaže prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu prof. dr. Vesna Bratovčić.

Tokom ljetnog univerziteta bit će riječi o izazovima COVID-a za autističnu djecu i njihove obitelji, a jedna od veoma značajnih tema je i “Mit o Evropi“, koja podrazumijeva obrazloženje o evropskim vrijednostima prije i danas.

Također, profesor dekan Prirodno matematičkog fakulteta UNTZ Vedad Pašić pokušat će približiti studentima i svim zainteresiranima područje matematike i to kroz temu “Što se to uopće talasa u gravitaciji“, dok će profesor Damir Arsenijević govoriti o onome što javnost posljednjih godina veoma tišti, a to je ekološka humanistika koja podrazumijeva i ekologiju odnosa među ljudima.

Proteklih 25 godina, Ljetni univerzitet u Tuzli doprinio je brojnim naučnim istraživanjima. Od ponedjeljka, kada započinje, kroz platformu koja je svima dostupna na web stranici Univerziteta u Tuzli, profesori i studenti očekuju još više znanstvenih radova. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,