Utorak, 9. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljekarska komora TK: Završena adaptacija 17 zdravstvenih edukativnih centara

Preuzmite sliku

Ljekarska komora Tuzlanskog kantona izdvojila je 95.000 KM u cilju adaptacije i opremanja edukativnih centara za 13 domova zdravlja Tuzlanskog kantona, Opću bolnicu Gračanica, JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla, Medicinski fakultet i Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Riječ je o projektu koji se provodi posljednjih 12 mjeseci s ciljem podizanja edukacijskih standarda ljekara na viši nivo u svim općinama Tuzlanskog kantona, a sredstva su osigurana isključivo iz prihoda Komore, a na osnovu odluke Skupštine, saopćeno je iz Ljekarske komora TK.

  • Ovim činom stvorena je infrastruktura za kontinuiranu edukaciju ljekara i omogućena interaktivnost između svih adaptiranih centara, kao i otvorenost prema drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Dobro i kontinuirano educiran ljekar može da pruži bolju ljekarsku uslugu pacijentu, a to je ono za šta se Ljekarska komora TK i zalaže – kazao je prof. dr. Haris Huseinagić, predsjednik Ljekarske komore TK.

    Jedna od ustanova koja će donacijom unaprijediti edukativni proces i aktivnosti koje se tiču kontinuirane medicinske edukacije jeste i Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli.

    Kako je kazao prof. dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli, uključivanje Medicinskog fakulteta u zdravstvenu zajednicu sa svim zdravstvenim institucijama jeste trajna opredijeljenost da se cjeloživotno učenje ljekara koordinira jer je danas neophodnije nego ikada prije.

  • Danas ljekar uz medicinska mora posjedovati i znanja iz komunikacije, menadžmenta, rukovođenja timom i slično, a kako te edukativne aktivnosti treba da izgledaju najbolje znaju obrazovne ustanove zdravstvenog profila, strukovne komore i ustanove koje se bave brigom o zdravlju jer su direktni subjekti zdravstvenog sistema – rekao je Čičkušić.

    Opremanje edukativnih centara izvršeno je po najsavremenijim standardima i predstavlja direktno ulaganje u zdravstveni sistem kome je modernizacija rada zdravstvenih profesionalaca jedna od vizija djelovanja, navodi se u saopćenju.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje