Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ljekari u Tuzlanskom kantonu stupaju u generalni štrajk

Preuzmite sliku

Na današnjoj press konferenciji održanoj u Tuzli u organizaciji Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona najavljen je generalni štrajk koji počinje 4. juna od 07:00 sati.

U štrajk stupaju kako navode zbog činjenice da još uvijek sa Vladom Tuzlanskog kantona nisu postigli dogovor u vezi sa potpisivanjem kolektivnog ugovora.

Potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić koji obnaša i funkciju predsjednika Štrajkačkog odbora sindikata u TK danas je kazao kako se u štrajk ide iz dva razloga.

“Štrajk će biti organizovan obustavom rada članova uz obavezan boravak na radnim mjestima i trajat će sve do ispunjenja zahtjeva. Prvi zahtjev je da se zaključi kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona čime bi radno-pravni status članova našeg sindikata bio utvrđen na identičan način kao status ljekara i stomatologa u ostalim kantonima u FBiH gdje su već zaključeni takvi kolektivni ugovori. Drugi zahtjev je da se utvrdi reprezentativnost Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK čime bi ovaj sindikat na identičan način bio priznat kao Strukovni sindikati doktora medicine i stomatologije u ostalim kantonima FBiH” kazao je Admir Suljić.

Na današnjoj press konferenciji istaknuto je kako su sve zakonske obaveze u potpunosti ispunjene kako bi se moglo stupiti u generalni štrajk. Također, je potvrđeno da poslodavac u ovom slučaju menadžmet UKC-a Tuzla prijeti tužbama i na taj način pokušava spriječiti najavljeni štrajk.

Podsjetimo, Vlada TK kantona je ponudila potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi ljekare i stomatologe u TK stavio na tek šesto mjesto u FBiH ali to Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona nije to prihvatio.

Sve pacijente i građane predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK zamolili su za razumijevanje i podršku, a kolege u ostalim kantonima pozvali na solidarnost. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,