Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Lejletu-l-miradž: Centralna svečanost u Čaršijskoj džamiji

Preuzmite sliku

Po Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u petak,17. februara 2023. godine sa akšam-namazom nastupa blagoslovljena noć Lejletu-l-miradž.

Centralna svečanost za Medžlis Islamske zajednice Tuzla bit će upriličena u petak, 17. februara 2023. godine u Čaršijskoj džamiji nakon jacija-namaza. Vaiz će biti dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog. Mevludski program će izvesti članovi hora “Gazi Turali-beg”.

Ovo je noć u kojoj je Muhammed, a.s., uz Božiju pomoć uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao. To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine.

Islamski izvori o ovoj blagoslovljenoj noći govore kao o noćnom putovanju Muhammeda, a. s. od Mesdžidul-harama (Mekka) do Mesdžidul-Aksaa (Kuds-Jerusalem) i dalje u više sfere nematerijalnog svijeta. Muhammed a.s. je te noći najprije nošen od Časnog Hrama u Mekki do džamije El-Aksa u Jerusalemu, a potom uzdignut kroz pojedina nebesa do Sidretu-l-muntehaa ili još bliže Uzvišenom. Tu se susreo s nekim poslanicima, a razgovarao je i s Allahom dž.š.

Na miradžu su objavljena posljednja dva ajeta poglavlja El-Bekare, naređeno je pet dnevnih namaza muslimanima, a kao uspomena na razgovor vođen na miradžu u namazu se uči Ettehijjatu, na svakom sjedenju prilikom obavljanja namaza.

U našoj domovini ovaj dan se obilježava i kao Dan vakifa, onih koji svoju imovinu ostavljaju kao zadužbinu na korist generacijama poslije njih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje