Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lejla i Almir o odlasku u Njemačku: U BiH sanjaš velike snove a ona ti nudi najmanje

Preuzmite sliku

Ranije smo pisali o dolasku uglednih  poslodavaca iz Njemačke u Tuzlu i odličnoj prilici za sve zainteresovane da uz ispunjenje uslova započnu novi život u Njemačkoj.

Poslodavci iz Rehse grupacije su boravili u Tuzli gdje su sa prijavljenim kandidatima obavili razgovore i odmah na licu mjesta potpisali ugovor. Među onima koji će svoj novi život započeti u Njemačkoj je i sugrađanka Lejla.

– Iskreno na poslodavca iz Rehse grupacije sam naišla slučajno na Facebook-u i poslala sam CV tek tako i ubrzo dobila odgovor od gospodina Zahirovića, rekla je za Tuzlanski.ba Lejla i Almir koja je samo jedna od onih koji su dobili priliku početi novi život u Njemačkoj.

Jedan od razloga zbog kojih se Rehse gruppe izdvaja od ostalih poslodavaca jeste pomoć kandidatima i po dolasku u Njemačku.

– Odrastao sam u četveročlanoj porodici i imao sam sretno djetinjstvo. Po završetku osnovne škole ponio sam titulu učenika generacije, nakon čega upisujem srednju medicinsku školu u Tuzli. Tokom srednjoškolskog obrazovanja također bilježim odlične uspjehe i maturiram sa prosjekom 5,00. Za rad u Njemačkoj odličio sam se još tokom srednje škole, te u 4. razredu krećem na kurs njemačkog jezika. Tad sam već bio svjestan da su šanse za pronalazak posla u struci relativno male, a za nastavak obrazovanja konkretno na Univerzitetu u Tuzli bio sam demotivisan, zbog samog stanja i degradiranosti istog. Iz razgovora sa starijim od sebe zaključio sam da su radnici u BiH generalno nezadovoljni položajem, da su studenti nezadovoljni obrazovanjem, te sam rješenje pronašao u odlasku u Njemačku, istakao je Almir za Tuzlanski.ba, te dodaje:

– Po završetku pripravničkog staža položio sam državni ispit. Tada je započela moja potraga za poslom u Njemačkoj. Jedan mjesac sam čak turistički boravio u Njemačkoj, što sam iskoristio za apliciranje na radna mjesta. Odlazio sam na razgovore za posao, radio probno, ali mi u tom momentu ni jedna ponuda nije odgovarala. Potraga se nastavila nakon što sam se vratio u BiH.

 • Odlazak u Njemačku preko “Rehse gruppe”

  – Na web portalu sam vidio oglas da ovaj poslodavac dolazi u Tuzlu. Aplicirao sam i bio pozvan na razgovor. Odmah po završetku razgovora potpisali smo ugovor. Za ovog poslodavca odlučio sam se iz razloga što sam stekao dojam da se radi o ozbiljnoj kompaniji. Sam razgovor trajao oko sat vremena, što mi se jako svidjelo. Odmah po tome vidiš da je sve korektno, i da traže ozbiljne radnike koje će primiti u svoj kolektiv. Nije bilo nedorečenih stvari, niti mjesta bilo kakvoj sumnji, a moramo priznati da prostora za malverzacije itekako ima. U ovom vremenu kada je trend odlaska medicinskog osoblja u usponu pojavili su se razni posrednici, ili i sami poslodavci koji zloupotrebljavaju situaciju.

  – O prvim impresijama je teško govoriti. Mnogo pomiješanih emocija, ali to je zbog samog odlaska iz BiH. Što se tiče impresija vezanih za posao, moram istaknuti da sam izuzetno zadovoljan. Sve je bilo onako kako smo se i dogovorili, od smještaja do radnih obaveza koje su bile u skladu sa opisom prilikom ugovoranja. Uslovima rada sam zadovoljan. Kako sam već rekao, sve je u skladu sa ugovorom. Trenutno radim na ispunjavanju uslova za nostrifikaciju diplome i usavršavanju jezika. Poslodavac je već pominjao kako će se nostrifikacija odraziti na moj položaj i koje beneficije će mi to donijeti, ističe Almir u razgovoru za naš portal.

 • Treba smoći snage napustiti domovinu i drage ljude, ali vremenom će se i to isplatiti

  – Ono što želim poručiti ljudima koji planiraju doći raditi u Njemačku, ili negdje drugo u inostranstvo, jeste da moraju biti svjesni da je potrebno smoći mnogo snage napustiti domovinu, i što je još teže – napustiti drage ljude. Međutim, sve će se vremenom isplatiti i posložiti na svoje mjesto. Podrška i ljubav nama važnih ljudi neće se umanjiti kilometrima. Uslovi u BiH su i više nego nezavidni, a u ljudskoj prirodi je da teži ka boljem i da ispunjava svoje ambicije, što je Njemačkoj moguće. Što se tiče konkretno same medicinske struke, preporučujem da ne srljaju, da potencijalnog poslodavca ili posrednika provjere, i da se uvjere da su namjere čiste.

  U BiH sanjaš velike snove a ona ti nudi najmanje

  O svojim iskustvima odlaska i pronalaska zaposlenja govorila je i sugrađanka Lejla, koja je putem istog poslodavca zajedno sa Almirom započela novi život u Njemačkoj.

  Prve impresije su pozitivne. Svi su jako prijatni i spremni su pomoći. Također, uslovima rada sam veoma zadovoljna. Treba vremena da se na sve naviknem a za sada mi dobro ide., kaže Lejla i dodaje:

  – Svi smo svjesni situacije u našoj zemlji. Ti sanjaš velike snove a ona ti nudi najmanje. Mi bismo možda svašta radili ali ne može se. Ili se može, ali se ne isplati. Svako ko malo razmisli doći će do istog zaključka. U Bosni se ne isplati dalje obrazovati i ići na fakultet, jer što u Njemačkoj možeš postići za 5 godina u Bosni ne možeš ni za 50. Ne mogu reći da nije teško ispočetka, ali vremenom sve postane svakodnevnica i mnogo lakše. Jednostavno se može reći: Kad srce kaže Bosna, mozak treba da kaže Njemačka, zaključila je Lejla.

  – Nakon potpisa ugovora mi smo kao poslodavci na usluzi i po dolasku kandidata u Njemačku da pomognemo u apsolutno svim aktivnostima prilikom dolaska, od otvaranja bankovnog računa, obezbjeđivanja smještaja za stanovanje, kod aktivnosti priznavanja diplome, pa do usavršavanja Njemačkoj jezika. Svi kandidati koji imaju namjeru u budućnosti da postanu dio naše grupacije, svakodnevno nas mogu kontaktirati putem e-mail adrese: prijava@rehse-gruppe.de, ili putem Viber broja: 0049 151 5587 97 4, za Tuzlanski.ba istakao je Eldar Zahirović iz Rehse grupacije.

  Rehse Grupacija  je porodično preduzeće osnovano još 1989 godine. Pored usluge njegovanja cilj grupacije je stvoriti porodičnu atmosferu u kojoj će se svi osjećati dobro i sretno, za takav ambijent su potrebni dobro obučeni uposlenici. (Tuzlanski.ba)

  Vezano: Njemački poslodavci dolaze u Tuzlu: Prilika za posao i novi život uz odlične uslove 

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje