Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lege Artis u Tuzli okuplja najveća imena evropske i svjetske horske muzike i ansamble iz cijelog svijeta

Preuzmite sliku

Održana sjednica organizacionog odbora horskog šampionata ‘Lege Artis’. Novi koncept, brojni koncerti i preko hiljadu horskih pjevača u junu u Tuzli.

Peti horski šampionat ‘Lege Artis’ će u Tuzli od 4. do 7. juna okupiti najveća imena evropske i svjetske horske muzike i ansamble iz cijelog svijeta.

Prvi mali jubilej, pet godina uspješnog postojanja, šampionat ‘Lege Artis’ će obilježiti još jednim spektaklom horske muzike i potpuno novim konceptom.

 • ‘Izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo izrasli u jednu od vodećih horskih manifestacija u ovom dijelu Evrope, o kojoj se u horskim krugovima priča tokom cijele godine. U susret petom šampionatu održana je prva sjednica Organizacionog odbora i usvojen novi koncept šampionata. U četiri dana Tuzla će biti domaćin za više od hiljadu horskih pjevača, kao i prethodnih godina. Novina je da smo ove godine uveli novčane nagrade za najbolje ansamble u svim kategorijama. Također dodjeljivaće se jedan grand prix šampionata, za najbolji ansambl koji pokaže najviše’ – ističe mr. Jasmin Hasić, direktor šampionata i umjetnički rukovodilac društva ‘Lege Artis’.

  S obzirom da se ovaj šampionat pokazao kao jedan od turističkih brendova, koji tokom četiri dana popuni gotovo sve hotelske kapacitete u Tuzli, iz društva ‘Lege Artis’ ističu da su posebnu pažnju posvetili upravo tom, turističkom potencijalu, koji šampionat ima. Raduju se zbog činjenice da učesnici šampionata i nakon završenih nastupa ostaju u Tuzli, obilaze njene turističke znamenitosti i priču o Tuzli i njenom horskom šampionatu prenose dalje. I u tom segmentu šampionat je podignut za stepenicu više.

  ‘Takmičarski dio šampionata će i petu godinu biti održavan u Bosanskom kulturnom centru, koji je od početka koproducent našeg horskog šamionata. Ove godine smo odlučili da uz vrhunske horske koncerte, koje nudi natpjevavanje za nagrade festivala, publici u Tuzli ponudimo i nekoliko ‘open air’ koncerata na Trgu Slobode, a poučeni iskustvom od prošle godine, kada je hor iz Kolumbije, apsolutni pobjednik festivala, napravio istinski spektakl na tuzlanskom centralnom trgu’.

  Šampionat će i ove godine imati eminentan žiri, što je i do sada posebno privlačilo ansamble da se predstave u Tuzli. Dirigenti i horski stručnjaci iz Sjedinjenih država, Belgije, te iz nekoliko zemalja regiona i ove će godine ocjenjivati horske ansamble i odlučivati o dobitnicima najznačajnijih priznanja na Internacionalnom horskom šampionatu ‘Lege Artis’.

  Početak juna je već petu godinu rezervisan za praznik horske muzike u Tuzli, te su organizatori spremni da i ove godine ponude poseban muzički ugođaj. Ovaj muziči i turistički brend Tuzle, Tuzlanskog kantona, ali i cijele države, svake godine izaziva veliku pažnju medija, publike i horskih stručnjaka iz cijelog svijeta.

  Iz društva ‘Lege Artis’ vjeruju da će tako biti i ove godine, kada Internacionalni horski šampionat u Tuzli slavi svoj peti rođendan.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,