Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kuda plovi Šićki Brod: Obećanje ludom radovanje (FOTO)

sicki1
Preuzmite sliku

Zapadni kvart Tuzle, Šićki Brod postao je predmet fokusiranja izdržljivosti njegovih žitelja od strane mjesnih, općinskih, kantonalnih i federalnih političkih (ne)moćnika u svim sferama života, prije svega se odnosi na katastrofalnu zagađenost zraka i okoliša koju pričinjava jedan od najvećih BH zagađivača, TE Tuzla, koji svojim nemarom sistematski uništavaju ne samo prirodu, ljudska dobra, nego i ljudske živote, a da nitko za to od njih ne snosi moralnu i materijalnu odgovornost.

\"sicki1\"U prijeratnom razdoblju ovaj kvart je bio jedan od izletničkih mjesta Tuzle, koga su krasile uredne i cvjetne bašte, ulice, lijepe fasade i krovovi zgrada, kao i ostala infrastruktura, međutim, to je sada sve prošlost i podsjećanja na dobra vremena, kada je društvo mislilo o građaninu i njegovim uvjetima zdravog življenja. Kako vrijeme prolazi, Šićki Brod je postao pusto ostrvo, koga političari jedino posjećuju povodom kakvih znamenitih obilježavanja, kada su trpeze pune ića i pića i tijekom predizbornih kampanja, kada budućim biračima gromoglasno obećavaju kule i gradove ukoliko oni, odnosno njihova stranka se dočepa vlasti.

TE Tuzla je pet desetljeća na pragu ovog naselja, gdje je najmanje uposleno njegovih mještana, koja također nikada nije uložila ni feninga na očuvanju okoliša Šićkog Broda, nego i dalje iz njenih dimnjaka često suklja crni dim, nesnosna buka tijekom oslobađanja viška pare para bubnjiće ovih (na)paćenika, niti je ikada potpomogla izgradnji infrastrukture, obnovi fasada i krovova koji upravo stradaju njihovom krivicom nekorištenjem prečistača-filtera, (tvrde mještani).

Nevjerojatno, Šićki Brod je dio Tuzle a i dalje je većina putne mreža kaldrma, mnogi dijelovi naselja nemaju uličnu rasvjetu, a ako i kada zatraže svoje pravo kod nadležnih općinskih struktura, prije svega se odnosi na „Službu za komunalne poslove Općine Tuzla\”, dobiju lažna obećanja ili učešće na tzv. marku na marku, po čemu ih tretiraju građanima trećeg reda Tuzle. Mnogim dijelovima naselja je nemoguće prići motornim vozilom zbog izrovanog puta, na koji pred svake izbore izvuku po kamion-dva mljevenog kamena za popravku istog, koga voda usljed obimnih kiša totalno uništi, mada su im svi u dosadašnjim predizbornim kampanjama obasipali lažnim obećanjima asvaltiranjem i osvjetljavanje tih puteva. Međutim ostade na onoj staroj izreci: „Obećanje ludom radovanje\”.

\"sicki2\"

Pored tolikih ranijih obmana i lažnih obećanja, uslijedilo je i ovo posljednje, prošlogodišnje, kako bi dobili saglasnost za izgradnju sedmog bloka TE Tuzla obećaše toplifikaciju Šićkog Broda (grijanje), ali samo zgradama koje su bile u društvenoj svojini. Koji apsurd, i ovaj put oštećeni (kažnjeni) vlasnici individualnih stambenih jedinica, kao da su ti ljudi marsovci ili nekakvi zli duhovi. No, nije ni to sve, toplifikacija još uvijek nije dovršena ni obećanom sektoru, što potvrđuju i snimci naše kamere. A da bi stvar izgledala još dramatičnija i neshvatljiva, kako stvari stoje, grijanje neće dobiti bivših pet zgrada društvenog vlasništva preko puta (ulice) ovog toplovoda, doznajemo od Sakiba Ćehajića, jednog od obespravljenih stanara, koji s ogorčenjem iznosi činjenice:

\"sicki4\"

Neshvatljivo je da ovih pet zgrada ne dobije toplifikaciju u prvoj fazi u ulici Majska od broja 126, 128, 130, 132, 136, 138, 140, 142, 144 i 146, odnosno, pet dvostanki, tj. 10 stanara, a samo nas dijeli 3-4 m. od prolazećeg toplovoda. Na zboru građana Šićkog Broda obećali su toplifikaciju svih zgrada koji su bili društveno vlasništvo, međutim, netko se usudio na ovu drskost. Povodom toga, uputili smo peticiju, odnosno dopis: Apel za pomoć na ispravljenje ove lakrdije, koga smo poslali: Savjetu MZ Šićki Brod, Službi za komunalne poslove-na ruke Kemo Kurević i kabinetu načelnika općine Tuzla-na ruke načelnika Jasmina Imamovića, od kojih očekujemo pozitivan odgovor. Ukoliko to izostane, istrajaćemo pravnom prcedurom do ostvarenja naših prava\”. Zaklučuje naš sugovornikl, Sakib Ćehajić.

A. Šimić – Čiko / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: