Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Krizni štab Tuzla odgovorio na dopis Udruženja ‘Zemlja djece BiH’

Preuzmite sliku

Zbog odluke Kriznog štaba Grada Tuzla, kojom se zabranjuje distribucija hrane i vode na otvorenom, volonterima Udruženja Zemlja djece BiH nije dozvoljeno da djeci migranata podijele keks niti vodu. Zbog toga su uputili dopis Kriznom štabu te gradonačelniku Jasminu Imamoviću kojim traže da preispitaju naredbu.

‘S obzirom na to da smo se danas suočili, kao organizacija koja osigurava humanitarnu podršku djeci u pokretu, sa situacijom da nismo mogli uručiti vodu i suhu hranu (keks) za djecu u pokretu koja su jutros pristigla pred Terenski centar Službe za poslove sa strancima u Tuzli, a riječ je o djeci koja su došla u stanju iscrpljenosti i koja su veoma dugo čekala pred Uredom na registraciju, ljubazno vas molimo da hitno razmotrite i preispitate donesenu naredbu Službe za inspekcije koja je donijeta na osnovu odluke Kriznog štaba Grada Tuzla’ – navodi u otvorenom pismu direktorica Udruženja Zemlja djece BiH Mirsada Bajramović.

Iz Udruženja navode da su svjesni situacije s koronavirusom, ali upozoravaju da se jutros radilo o veoma gladnoj i iscrpljenoj djeci u pokretu.

‘Policija na terenu to nam nije dozvoljavala, pozivajući se na pomenutu naredbu Kriznog štaba’ – kaže se u pismu.

Bajramović je pozvala nadležne institucije da hitno poduzmu odgovarajuće mjere i da se omogući ishrana djece u pokretu, odnosno da djeca budu izuzeta iz ove odluke.

‘Tražimo da se djeci osigura barem suhi obrok i voda, u skladu s međunarodnim i domaćim propisima zaštite prava djece u pokretu. U suprotnom, bit ćete odgovorni za zdravlje i život ove djece i humanitarnu katastrofu koju ćete na ovaj način izazvati’ – poručila je direktorica Udruženja “Zemlja djece” BiH Mirsada Bajramović.

Nakon upućenog pisma usljedio je odgovor Kriznog štaga Grada Tuzla u kojem se između ostaloga navodi kako je Crveni križ Grada Tuzle kao organizacija koja je ovlaštena za pružanje prve pomoći licima u tranzitu (migrantima) pruža neophodnu prvu pomoć te pomoć u vidu adekvatnih prehrambenih paketa kao i druge vidove pomoći u eprehrambenim artiklima.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje