Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Krizni štab Grada Tuzla: Ovo su preporuke za sve građane kako bi se spriječila potencijalna zdravstvena opasnost

S ciljem provođenja mjera pojačanog epidemiološkog nadzora, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti  FBiH, dana 25.2.2020. godine,  imenovan je Krizni štab Grada Tuzle sa zadatkom, da prikuplja informacije i koordinira aktivnosti sa Federalnim kriznim štabom i Kriznim štabom TK, kako bi se u slučaju potrebe preduzele mjere za sprečavanje i suzbijanje potencijalnih opasnosti po život i zdravlje naših građana.

Krizni štab Grada Tuzle je na današnjoj sjednici, razmatrao naredbe, odluke,  informacije Federalnog kriznog štaba i Kriznog štaba TK i donio slijedeće zaključke i preporuke:

1. Pozivaju se svi BH i strani državljani, koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, odnosno Tuzli, a koji su se u posljednjih 7 dana vratili u BiH i Tuzlu iz Kine, Irana, Južne Koreje i Italije, da se jave u Higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja u Tuzli, na telefon 035 368 428, bez obzira da li imaju simptome respiratorne bolesti ili ne. U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) građani telefonom trebaju obavijestiti ili Higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja u Tuzli ili Službu hitne pomoći.

2. Preporučuje se građanima Tuzle, da izbjegavaju putovanje izvan Bosne i Hercegovine. Ovo se posebno odnosi na turistička putovanja izvan BiH, povodom Dana nezavisnosti i osmomartovskih praznika, kongresa, sajmova, seminara i slično.

3. Krizni štab Grada Tuzle, apeluje na građane da ne podliježu neprovjerenim informacijama i panici. Smatra da je u ovom momentu potrebna  i neophodna maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno.

4. Podsjećaju se građani na generalne preporuke Federalnog ministarstva zdravstva za stanovništvo s ciljem smanjenja rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe), čija je sezona u toku, a koji se odnose i na smanjenje rizika od korona virusa:

– Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstava za čišćenje ruku na bazi alkohola.

– Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.

– Izbjegavati okupljanja na javnim mjestima.

– Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.

– Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.

– Potrebno je držati distancu od najmanje jednog metra između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu ili imaju povišenu temperature,

– Izbjegavajte konzumaciju sirovih i nedovoljno kuhanih proizvoda životinjskog porijekla.

– Sirovo meso, mlijeko i životinjske iznutrice treba tretirati s oprezom, izbjegavati kontaminaciju s nedovoljno termički obrađenom hranom, u skladu sa dobrom praksom o sigurnosti hrane.

– Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, ODMAH potražite medicinsku pomoć. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,