Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Korišteno ulje iz tuzlanskih restorana biće prerađeno u biodizel gorivo

Preuzmite sliku

U okviru projekta “Korišteno jestivo ulje – energetski resurs” Udruženje građana Ekosol prezentiralo je prednosti i mogućnosti procesa prerade korištenog jestivog ulja u biodizel gorivo.

Kako je za Tuzlanski.ba izjavio Amir Hadžić, projekt menadžer UG Ekosol, do sada su učešće u ovom projketu uzele tri kompanije te četiri restorana, a već je prikupljeno 17 tona korištenog jestivog ulja.

“Mogu da kažem kako smo do sada prezadovoljni rezultatima. Do sada se korišteno jestivo ulje iz brojnih restorana izvozilo u EU. Međutim, mi želimo ovim projektom da od korištenog jestivog ulja proizvedemo biodizel gorivo koje će biti iskorišteno ovdje u Tuzlanskom kantonu” – kazao nam Hadžić.

Prema riječima Hadžića u Bosni i Hercegovini trenutno na postoji postrojenje za preradu korištenog ulja u biodizel.

“Zahvaljući ovom projektu i tuzlanskoj kompaniji Bingo, Tuzlanski kanton će biti prvi u kojem će se jestivo ulje prerađivati u bio dizel gorivo. Naime, kompanija Bingo bi u narednom periodu trebala da nabavi postrojenje nakon čega bi krenuli sa procesom proizvodnje biodizela koji će kasnije Bingo korisiti za svoje potrebe” – kazao je Amir Hadžić, projekt menadžer UG Ekosol.

U zemljama Evrope već odavno je praksa prerada korištenog jestivog ulja u biodizel koji se može koristiti za pogon dizel motora, zagrijavanje plastenika, kao lož ulje, te je proizvodnja i upotreba biodizeelskog goriva vrlo značajna s obzirom na potrebe očuvanja okoliša.

“Primjerice, biodizel moguće je koristiti kao i običan dizel koji ne zagađuje okoliš. Ukoliko se biodizel koristi za zagrijavanje plastenika onda možemo slobodno da kažemo kako imamo ekološki uzgoj iz tog plastenika” – pojašnjava naš sagovornik.

Projekat Udruženja građana Ekosol  “Korišteno jestivo ulje – energetski resurs” finansira Švedska u okviru granta “Misli o prirodi”, a provodi se uz pomoć Centra za promociju civilnog društva Sarajevo i traje do 30. juna. (Tuzlanski.ba)

Objavljuje EkosolPonedjeljak, 20. lipnja 2022.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje