Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Komedija ‘Državni lopov’ Studio Teatra Zenica gostuje u NP Tuzla

Preuzmite sliku

Komedija “Državni lopov” Studio Teatra iz Zenice, nastala 2005. godine i trenutno jedna od najduže živućih predstava u BiH, gostovat će 11. aprila u Narodnom pozorištu Tuzla.

Ta je predstava do sada zabilježila oko 200 izvođenja i niz značajnih turneja, festivala i gostovanja (Hrvatska, Crna Gora, Švedska, Njemačka, Luksemburg, Švicarska i gostovanja širom BiH).

“Državni lopov”, nastao 1977. godine, jedna je od najizvođenijih predstava, a tekst je i danas aktualan zbog novih “državnih lopova”. Komedija je to o dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan sitni lopov, a uz to ljubavni varalica, a drugi ‘državni lopov’ i uz to povlašten čak i u zatvoru.

Pored njih tu je i zatvorski čuvar koji nema završenu čak ni osnovnu školu, a mašta o unaprijeđenju. Kiki, ljubavni varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja, naime, on je 17. put obećao da će se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave jer je zbog jedne od njih završio u zatvoru. Marko, tzv. državni lopov, u zatvoru je završio zato što je pronevjerio neke silne pare, međutim revizijom odvjetnika on će vjerojatno biti brzo pušten na slobodu, jer se pronašla neka rupa u zakonu.

Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju sliku društva, ali bez pretjerane želje da se ukaže na neku problematiku jer je ovo prvenstveno predstava koja ima za cilj publiku nasmijati i opustiti.

Uloge u predstavi tumače Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija. Oni također potpisuju i režiju ove hit komedije, navodi se u saopćenju organizatora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,