Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koliko je realna investicija od milijardu maraka u Tuzli? (FOTO)

Preuzmite sliku

Prije nekoliko mjeseci javnost u BiH obaviještena je da se sprema izgradnja velikog projekta u Tuzli nazvanog Crystalico, vrijednog čak milijardu KM.

Naime, Gradsko vijeće Tuzla krajem aprila usvojilo je regulacioni plan Irac-Jug. Na sjednici je istaknuto da usvajanje regulacionog plana otvara vrata za investiciju vrijednu milijardu maraka!

Kako je tada rečeno, holandski investitori su zajedno sa vlasnikom prostora Livnice odlučili da izgrade poslovno-stambeni kvart u Tuzli. Naziv idejnog projekta je Crystalico.

Ko je stvarni investitor

Kako se u međuvremenu ispostavilo, investitor ovog projekta je firma Arba koja je osnovana krajem prošle godine u Tuzli i čiji je osnivački kapital 1.000 KM, piše BiznisInfo.

Osnivači kompanije Arba su dvojica Holanđana, Marlon Afzal Abdoelrahiman i Mohammed-Azem Rodjan. Direktor je Dževad Džafić, mladi sin načelnika Kalesije Seada Džafića.

 • S obzirom da je riječ o fizičkim a ne pravnim licima, teško je utvrditi njihov bonitet.

  O Abdoelrahimanu BiznisInfo nije pronašao nikakav podatak na internetu, dok se kod Rodjana pojavljuje samo profil na društvenoj mreži LinkedIn. Ako je riječ o istoj osobi, navodi se da je direktor firme Golden Gate Investments BV.

  – Golden Gate Investments ima dugogodišnje iskustvo u razvoju novih kuća. Firma radi na različitim projektima za nekretnine širom Holandije i u inostranstvu. Golden Gate Investments izdvaja se izgradnjom kuća s visokim nivoom kvaliteta, udobnosti, najboljim tehničkim inovacijama i jedinstvenim izgledom – navodi se na internet stranici ove kompanije.

  Na prilično amaterski urađenoj internet stranici navode se samo skice projekata ali nema fotografija gotovih projekata, pa nije jasno da li je kompanija dosad realizovala ijednu investiciju.

  S druge strane, poznato je da porodica Džafić upravlja kompanijom Unis Tok iz Kalesije i da ima značajna sredstva.

  Kompanija godišnje ima prihode od oko 30 mil KM, ali je lani profit znatno smanjen na oko pola miliona KM (ranijih godina je iznosio oko 5 mil KM godišnje). Ova kompanija posjeduje i zemljišta na kojem bi se trebao realizovati projekat.

  Iako se radi o solidnoj kompaniji, jasno je da sama ni izbliza nema snage za investiciju te veličine.

  Da bi se javnost ubijedila u vjerodostojnost najavljenog projekta, mora se predočiti dokaz da je investitor u stanju iznijeti investiciju od milijardu KM. To dosad nije učinjeno.

  Potrebe tržišta

  Osim toga, važno je napomenuti i da je veliko pitanje da li bi ta investicija bila isplativa. BiznisInfo je o tome razgovarao sa nekoliko eksperata za nekretnine, koji su kazali da bi toliki iznos novca u Tuzli bilo veoma teško, skoro nemoguće, vratiti.

  – Ako neko ulaže milijardu KM onda taj neko očekuje da u roku od nekoliko godina vrati tu milijardu i uz to zaradi još par stotina miliona KM. Da biste to postigli treba vam veliki grad sa snažnim bogatim slojem stanovništva. U Tuzli to, jednostavno, nemate, odnosno toliko novca je nemoguće izvući iz džepova stanovnika tog grada – kazao je jedan od sagovornika ovog portala koji je zamolio da ga ne imenuju.

 • On podsjeća da iznos investicije uvijek mora biti prilagođen veličini tržišta. Primjera radi, najveća stambeno-poslovna investicija koja se trenutno realizira u Sarajevu, koje je mnogo veći i bogatiji grad – Sarajevo Tower, vrijedi oko 100 mil KM.

  Vrijednost cjelokupne investicije Bosmal City Centra bila je 120 mil EUR i to je bilo u to vrijeme najveće direktno strano greenfield ulaganje u BiH.

  Al Shiddi Group u izgradnju Sarajevo City Centra uložio je, prema ranijim pisanjima medija, oko 150 mil EUR, a vlasnik danas ostvaruje ogromnu zaradu, između ostalog zahvaljujući arapskim turistima koje dovodi vlastitom aviokompanijom, a kojima pruža hotelski smještaj i šoping prostor. Inače, ukupne strane investicije u BiH za cijelu prošlu godinu iznosile su oko 783 mil KM.

  Dakle, investicija Crystalico, onako kako je najavljena, nadmašila bi po visini ulaganja nekoliko puta sve dosadašnje investicije te vrste ne samo u Tuzli već u cijeloj BiH.

  Konkurencija sve jača

  Osim toga, treba računati na još jednu važnu stvar, a to je konkurencija. Naime, tržište se razvija svojim tempom i raste potražnja za stanovima, tržnim centrima i hotelskim kapacitetima.

  No, u Tuzli se realizuju ili će biti realizovani brojni drugi projekti koji će dodatno poklopiti tržište. Primjera radi, kompanija Bingo ima namjeru ući u sektor stanogradnje.

  Vijećnici Gradskog vijeća Tuzla u maju su usvojili Izmjene Regulacionog plana nerealizovanog dijela prostorne cjeline Pecara 2. Na ovom prostoru tuzlanska kompanija Bingo bi trebala graditi stambene i poslovne objekte.

 • Za razliku od Crystalica, čija će izgradnja, ako krene, biti skupa i dugotrajna, projekti poput Bingovog su realni i prilagođeni tržištu, tako da će biti brzo realizovani i stanovi će biti bez problema rasprodati, a tržište će se time dodatno iscrpiti.

  Na kraju, treba podsjetiti da su u BiH realizovani upravo oni projekti koji su bili realni i prilagođeni tržištu. Oni koji su izlazili iz tih okvira uglavnom su neslavno završavali, a najčuveniji među njima je Buroj Ozone, turistički grad u Trnovu koji nikada nije ugledao svjetlo dana.

  Zaključak

  Sagovornici portala BiznisInfo, na kraju, zaključuju da nema nijednog razloga da projekt Crystalico u nekom obliku ne bude realizovan, s obzirom na to da vlasnici posjeduju zemljište i imaju određeni potencijal, a da su u BiH u usponu stanogradnja, domaća potrošnja, turizam itd, odnosno da će biti potrebe na tržištu za takvim kapacitetima. No, ulaganje od milijardu KM vjerovatno će ostati samo “san ljetne noći”, a investitor će morati projekt svesti na razumnu mjeru, odnosno uskladiti ga sa vlastitim kapacitetima i potrebama tržišta, a to je mnogo, mnogo niži iznos novca, piše BiznisInfo.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,