Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Klub novinara Tuzla: “Samo nas solidarnost može spasiti, napad na novinare je sumrak demokratije” (VIDEO)

Kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve učestalije napade na novinare i medije uopšte, Klub novinara Tuzla danas je organizirao protestnu novinarsku kafu.

Solidarno podržimo kolege, zaštitimo svoju branšu i ne dozvolimo da napadi, uskraćivanja prava na rad i ugrožavanje medijskih sloboda budu dio našeg okruženja – glasi poruka  sa današnjeg skupa tuzlanskog Kluba novinara.

Ovaj današnji skup nije nikakva sindikalna organizacija kako bi novinari podržali sami sebe. Cilj sastanka je da uputimo apel prema javnosti da ozbiljno shvate novinarsku profesiju“. kazala je Bedrana Kaletović predsjednica Kluba novinara Tuzla.

Dugogodišnji novinar Marko Divković smatra da posljednji primjeri sudova u Travniku i Sarajevu predstavljaju sumrak pravosuđa i demokratije.

Sa 35. godina rada u ovoj profesiji nisam doživio ništa slično poput upada policije u redakciju portala Klix.ba, zatim sudske zabrane emitovanja pojedinih priloga na FTV-u kao i verbalnog napada na urednike portala Tačno.net. Nebi me iznenadilo kada bi uveli smrtnu kaznu za novinare, danas je gori položaj novinara nego je to bilo slučaj za vrijeme bivše SFRJ” kazao je novinar BHT 1 Marko Divković.

Novinarka Federalne televizije Mirela Čanović vjeruje kako je iz dana u dan profesija novinara doživljava mrak i crnilo.

Pravosudni organi u BiH ne odrađuju svoj posao kako bi nama omogućili da mi radimo svoj. Ono što u ovom trenutku možemo da uradimo jeste da se držimo zajedno i da budemo solidarni“ kaže Čanović.

U Proglasu Kluba novinara Tuzla navedeno je da je Linija za pomoć novinarima od 2006. godine evidentirala 60 fizičkih napada na novinare i direktnih prijetnji smrću. U isto vrijeme su samo u 15 posto slučajeva donesene pravomoćne presude, a u 22 posto slučajeva procedura nije pokrenuta, a kamoli provedena istraga. Na koncu u samo 23 posto slučajeva došlo je do zatvaranja predmeta, bez nastojanja policijskih i pravosudnih institucija da otkriju počinitelje i osiguraju pravnu zaštitu novinara.

Protesti novinara danas su se organizirali u nekoliko gradovima BiH u kojima djeluju klubovi novinara u okviru Udruženja/udruge BH novinari. (Tuzlanski.ba)

Download: 2015 Proglas_ BH Novinari_Tuzla

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje