Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Klinika za neurologiju UKC Tuzla dobila savremeni EEG monitoring i Kabinet za telemedicinu

U okviru projekta “NeurNet” Klinika za neurologiju UKC Tuzla jučer je dobila savremeni EEG monitoring sa pripadajućom opremom za uspostavljanje EEG monitoringa i Kabineta za telemedicinu.

Vrijednost donacije je 64.000 KM. Navedena oprema nabavljena je u okviru Projekta NeurNet “Mreža za zbrinjavanje bolesnika sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti”. Radi se o prekograničnom projektu sufinanciranom od strane Europske komisije u okviru Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Zahvaljujući ovoj savremenoj opremi unaprijedit će se dijagnostika i tretman pacijenata sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti, ali i izravno umrežavanje sa referentnim centrom u Zagrebu zbog čega pacijenti iz Federacije BiH više neće morati ići u susjedne zemlje nego će ovu uslugu moći dobiti u Federaciji BiH, rekla je dr. med. Leila Avdić.

Prema riječima Dženite Hukić, menadžerice projekta, donirana oprema nabavljena u okviru pregograničnog IPA projekta NeurNet čiji je vodeći partner Federalno ministarstvo zdravstva, a u projektu učestvuju i Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Projekat se sufinansira sredstvima Evropske komisije i zapravo je usmjeren na povećanje kvaliteta i dostupnosti usluga za pacijente sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti. (RTV Slon)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,