Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Klinici za ortopediju i traumatologiju u Tuzli donirana vrijedna medicinska oprema

Preuzmite sliku

Rotary club donirao je medicinsku opremu Klinici za ortopediju i traumatologiju JZU Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla u vrijednosti oko 360.000 KM.

Riječ je o dva operativna stola namijenjena za operacionu salu spomenute klinike, a koja će umnogome olakšati rad medicinskog osoblja, te doprinijeti pružanju boljih usluga pacijentima.

Načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju Tuzla Alen Kamerić izjavio je na konferenciji za medije da je ova zdravstvena ustanova jedina u BiH koja radi operativne zahvate na kralježnici, dodavši da je ovaj klinika i ranije bila referentna po tim operacijama.

“Zbog dotrajalosti stolova operativni zahvati su bili znatno reducirani, a ova donacija Rotary cluba iz Klagenfurta je za nas veliki poklon, koji će nam omogućiti da operativne zahvate radimo na znatno kvalitetnijem nivou, te da se smanje liste čekanja”, kazao je Kamerić, zahvalivši donatorima.

Šef Operacionog bloka Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla Asmir Hrustić kazao je da će se zahvaljujući novim operativnim stolovima olakšati i ubrzati rad na ovoj klinici.

Naveo je da se često dešavalo da su pacijenti koji su naručeni na elektivne operativne zahvate morali biti vraćeni, zbog zbrinjavanja pacijenata koji su doživjeli traumu.

Zahvaljujući ovim stolovima ponovo će se staviti u pogon sala koja je bila blokirana radi kvara na stolovima, što će olakšati rad klinike, ali i omogućiti da pacijenti kraće čekaju.

Asistent guvernera Rotary Distrikta 1910 za BiH Mario Zovko kazao je da je ova donacija dio projekta “Most za Bosnu“, koji traje oko pet godina, a uključuje pomoć Rotary Cluba iz Austrije Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Rotary Cluba Tuzla Samir Durmić najavio je da ova organizacija u narednom periodu planira pomoći i drugom vrstom opreme koju ova klinika treba.

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju godišnje se izvrši oko 250 elektivnih operativnih zahvata, te oko 2000 drugih. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,