Četvrtak, 20. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kasarna Dubrave: Smješteno 70 evakuiranih osoba, nema epidemije zaraznih oboljenja

Preuzmite sliku

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona trenutno je stabilna, a provode se sve potrebne higijensko-profilaktičke mjere, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Što se tiče cjelokupne situacije na području Federacije BiH, naglašavamo da, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nema pojave grupnog obolijevanja od akutnih crijevnih i ostalih zaraznih bolesti, ali se epidemiološka situacija i dalje cijeni nesigurnom obzirom na uslove vodosnabdijevanja, ishrane i stanovanja građana u područjima pogođenim poplavama, navodi se u saopćenju.

Inače, danas su federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler posjetili Tuzlanski kanton te tom prilikom obišli domove zdravlja u Kladnju, Živinicama i Tuzli, kao i Kasarnu Oružanih snaga BiH Dubrave gdje je trenutno smješteno 70 osoba evakuiranih iz okolnih poplavom pogođenih područja.

Prilikom posjete Kasarni u Dubravama Mesihović i Ler su informisani da je kod jedne grupe evakuiranih osoba primijećena pojava scabiesa (svraba). Oni su odmah izolirani, adekvatno liječeni i medicinski tretirani nekoliko dana, nakon čega su se vratili na svoja prebivališta gdje također imaju pristup zdravstvenoj zaštiti. Provedene su sve potrebne higijensko-profilaktičke mjere, spriječeno je širenje oboljenja, te je epidemiološka situacija u ovom kolektivnom smještaju stabilna, kažu iz Ministarstva zdravstva FBiH. (Tuzlanski.ba/Nap.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje