Petak, 7. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kada će se senzori za praćenje šećera u krvi pojaviti na bh. tržištu

Preuzmite sliku

Senzori za kontinuirano praćenje šećera u krvi umnogome bi olakšali život dijabetičarima u našoj zemlji, ali i smanjili troškove kod kupovine trakica za mjerenje šuka. Međutim, takvi aparati se mogu očekivati na našem tržištu tek krajem naredne godine.

Vlada FBiH je razmatrala inicijativu za nabavku senzora i njegovo finansiranje iz kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja.

Kontaktiran je zastupnik proizvođača pri čemu je rečeno kako se senzor najprije mora upisati u Registar medicinskih sredstava za tržište BiH, a što će proizvođač pokrenuti polovinom naredne godine. Nakon provedene procedure se mogu očekivati senzori i na našem tržištu, piše portal Faktor.ba.

Jedna trakica za mjerenje šećera košta 0,70 feninga

“Najmanje šest puta dnevno dijabetičar mora da se ubode u prste kako bi izmjerio vrijednosti šuka. Ide to prije doručka, dva sata poslije doručka i tako redom… A senzori su toliko jednostavni. Plasira se jedan magnetić na ruku i samo se pređe aparatićem preko njega i odmah se dijabetičaru očita trenutna vrijednost šuka, koliko još kalorija može da unese. To bi olakšalo život ne samo dijabetičarima nego i porodici bi finansijski olakšalo. Jer, jedna trakica košta 0,70 feninga i to najjeftinija, plus iglica”, kaže za Faktor.ba Amra Azabagić, generalni sekretar Udruženja dijabetičara Plavi krug iz Tuzle koja je po profesiji medicinska sestra.

Dodaje kako bi senzori naročito pomogli mališanima koji boluju od šećerne bolesti.

“Na djecu smo svi osjetljivi. Velika je potražnja za tim senzorima i mi smo upućivali inicijative nadležnima za nabavku, ali ništa. Gluhi su na to, a ljudi se bore kako znaju i umiju. Mi u udruženju imamo više od 4.000 članova. Jedan takav aparat košta 200 KM i vi ste, što kaže naš narod, rahat. A ovako svaki mjesec računajte šest trakica na dan i tako puta 30 dana. U Tuzli se dobije besplatno 20 trakica za šećer i na to imaju pravo djeca i penzioneri ovisni o insulinu. Oni sa šećernom bolesti tipa dva nemaju prava”, kazala je Azabagić.

Bezbolni mjerač šećera u krvi

Kada je riječ o senzorima za kontinuirano praćenje šećera u krvi, u većini evropskih zemalja zdravstveno osiguranje pokriva takav uređaj dijabetičarima.

Riječ je o bezbolnom mjeraču šećera u krvi koji radi na principu senzora, detektirajući i signalizirajući previsoke ili preniske vrijednosti šećera u krvi.

Njime se izbjegava bockanje iglom, ali i omogućava kontinuirana kontrola nivoa šećera u krvi i tokom noći. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,