Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jeziva strana Tuzle: Urušene zgrade, ružan prizor, opasnost po građane, neizvjesna sudbina?

Nekada su bile arhitekstonske ljepotice koje su krasile dijelove grada u kojima se nalaze, danas su napuštene zgrade koje se svakodnevno urušavaju i predstavljaju  opasnost po građane.

Zgrada nekadašnjeg tuzlanskog Kina „Centar“ i zgrada stare biblioteke, odavno predstavljaju najveće ruglo u Tuzli. Ovim zgradama u centralnom dijelu grada “pridružile su se” i zgrada u kojoj je nekada bila smještena Općina Tuzla kao i zgrada nekadašnje “Muzičke škole”. Obzirom da se većina objekata nalazi uz saobraćajnicu ili pješačke zone, svakodnevno prijeti opasnost od obrušavanja dijelova zgrada na prolaznike.

Pored navedenih objekata vrijedna spomena (u ovom kontekstu) je i urušena zgrada DTV “Partizan” u Kreki. U sklopu plana rada za ovu godinu, najvažnija tema Udruženja građana “Kreka” je upravo poduzimanje aktivnosti na realizaciji ranije usvojene inicijative o adaptaciji Doma DTV “Partizana” u Kreki.

Nedavno je usvojen zaključak Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika da se historijska građevina – Kino Centar u Tuzli uvrsti na listu ugroženih spomenika BiH, dok se za općinsku zgradu u Tuzli donijela negativna odluka jer ne postoji mogućnost da se objekat restaurira, stoga u dogledno vrijeme izvjesno je očekivati rušenje ovog objekta:

Ranije je istaknuto da je Urbanističkim planom, na prostoru stare zgrade općine definisana izgradnja novih objekata, sa različitim sadržajima, određene spratnosti i namjene. Oni bi trebali uljepšati grad i dovesti u bolji status život građana Tuzle. Sudbina zgrada Stare biblioteke i nekadašnje Muzičke škole još uvijek nije poznata.

Pored navedenih zgrada i ulice u strogom centru grada postale su puste, kako smo već ranije pisali sve je više poslovnih objekata koje “krase” natpisi “IZDAJE SE”, prostori su prazni, zgrade zapuštene, posebno nekadašnja “Majevička ulica” koju su krasile zanatske radnje dok je danas ruglo istih zgrada prekriveno reklamnim ceradama. (Foto: Estika / Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje