Četvrtak, 20. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Javni poziv za učešće u projektu za start-up poduzetnike

Preuzmite sliku

Fondacija tuzlanske zajednice u decembru 2017.godine započinje implementaciju projekta za mlade poduzetnike„Sam svoj gazda“. Projekat je podržan od strane Evropske unije i realizira se u sklopu United Nations Development Programme (UNDP) projekta ReLoAd (Regional Programme on Local Democracy).

Glavni cilj projekta „Sam svoj gazda“ je da doprinese povećanju zapošljivosti među mladima na području Grada Tuzla te jačanju poduzetničkih kompetencija mladih te stvori uslove za njihovo samozapošljavanje. Fondacija tuzlanske zajednice planira da u okviru ovog projekta realizira obuku za 20 odabranih učesnika, a nakon aplikacija na javni poziv za mlade i odabira najkvalitetnijih poslovnih ideja, realizirati će se i trening u trajanju od 3 mjeseca. U okviru projektnih aktivnosti fondacija će staviti maksimalan fokus na rodnu i polnu ravnopravnost.

Ciljna grupa u projektu su mladi sa područja Grada Tuzla u rasponu od 18-30 godina koji imaju afinitet za poduzetništvo a koji nemaju formalno registriran biznis i koji žele da započnu vlastiti biznis.

Mladi bi trebalo da unaprijede svoja znanja i vještine o fazama poslovnog planiranja, marketinga i ostalih poduzetničkih oblasti. Svih 20 polaznika će biti osposobljeni da kreiraju poslovni plan i da isti kandiduju za finansijsku podršku kako bi pokrenuli vlastiti mali biznis. Nakon procjene dostavljenih biznis planova, planirano je da se uspostave 4 mala biznisa do kraja novembra 2018.godine, uz start-up podršku od 5.000 KM po biznisu. Predviđeno je da se obuka sastoji od 6 modula, a svaki modul bi se sastojao od 4 predavanja sa po 4 školska časa. Ukupan predviđeni broj časova je 96.

Nakon obuke, posebna stručna komisija će, na osnovu kvalitete ideje i poslovnog plana, odabrati 4 najbolje biznis ideje koje će finansijski podržati sa grantom u iznosu od po 5.000 KM po odabranom biznisu. Pored finansijske podrške, FTZ će u suradnji sa poslovnim sektorom, pružiti mentorsku podršku odabranim start-up poduzetnicima, u oblasti marketinga, finansija, plasmana proizvoda i slično.

Prijave možete dostaviti od 25.12.2017.godine do 02.02.2018.godine putem email-a na adresu fondtz@fondacijatz.org, poslati poštom ili donijeti lično na adresu: Fondacija tuzlanske zajednice, Pozorišna 13, 75000 Tuzla.

Više informacija o samom projektu možete pronaći na web stranici www.fondacijatz.org.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje