Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Javni doček Nove godine u Tuzli oborio rekord: Na Trgu slobode slavilo 15.000 osoba, turisti tražili krevet više

Preuzmite sliku

Rekordan broj građana i turista prisustvovao je javnom dočeku Nove godine na Trgu slobode u Tuzli. Prema procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova TK, uz Plavi orkestar u novu, 2019. godinu je ušlo skoro 15.000 osoba, a posebno je pohvalno da nije zabilježen nijedan incident.

„Zahvaljujem se građanima za cijeli decembar, a posebno doček Nove godine. Nijedan incident nije zabilježen, a nije bačena nijedna petarda. Zahvaljujem se i svim obrtnicima na ljubaznoj usluzi te su turisti koji posjećuju Tuzlu bili oduševljeni. Ove godine smo napravili iskorak jer smo skupa s poduzetnicima imali muzičke grupe cijeli decembar, a koje su oni finansirali. Novu godinu je grad finansirao skupa s Turističkom zajednicom Tuzle“, rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Kako je naveo, zahvaljujući svim zabavnim programima, historijska jezgra Tuzle ove godine je bila veoma živa i intenzivna.

„Imamo mnogo kvalitetniji život građana, nego u ranijim zimskim periodima. Nastavit ćemo u tom pravcu“, naveo je Imamović.

 • Svi smještajni kapaciteti u Tuzli su proteklih dana bili popunjeni u cijelosti, a u naš grad su prema podacima gradske Turističke zajednice stigli turisti iz Hrvatske, Srbije, Slovačke i Slovenije. Pretpostavlja se da se u Tuzli slilo i gostiju iz drugih zemalja.

  „Prema nezvaničnim podacima svi privatni smještajni kapaciteti su bili puni, ali kada je riječ o hotelima, motelima i ostalim smještajnim kapacitetima koji imaju 1.800 keveta, gotovo da je nemoguće bilo pronaći slobodan krevet“, rekla je Svjetlana Kakeš, predsjednica turističkog vijeća Turističke zajednice Tuzle.

  Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova TK, na javnom dočeku Nove godine na Trgu slobode je prisustvovalo skoro 15.000 ljudi, dok je dan ranije na proslavi Dječije nove godine prisustvovale oko tri hiljade građana.

  „Ove dvije manifestacije su prošle bez incidenata, a kao pripadnici policije smo skupa s ostalim članovima Organizacionog odbora bili uključeni u sigurnosni aspekt skupa. Poduzeli smo niz preventivnih mjera i aktivnosti kako bi svi građani koji su namjeravali doći osjećali se sigurno. U svakom trenutku smo bili s velikom dozom opreza. Zahvaljujem se građanima koji su pokazali visok nivo odgovornosti prema sebi, ali i drugima“, rekao je Fuad Jašarević, komandir Policijske stanice Centar.

  U novogodišnjoj noći na Trgu slobode u Tuzli službenici Hitne medicinske pomoći nisu imali nijednu intervenciju, kao ni profesionalni vatrogasci. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje