Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jasmin Imamović za Tuzlanski.ba: Tuzla je doživjela preporod u trgovini i turizmu, želimo se razvijati u svim pravcima (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u novogodišnjem intervjuu za Tuzlanski.ba rezimirao je proteklu, a otkrio je i planove za nadolazeću, 2019. godinu.

Imamović se posebno osvrnuo na problem zagađanja zraka kojeg je moguće riješiti implementacijom takozvanih toplotnih pumpi koje će predstavljati novi način zagrijavanja domova Tuzlaka.

“Za pilot projekat energetske efikasnosti pripremili smo 500.000 KM. Tu nas zanimaju toplotne pumpe koje na tržištu nisu više tako skupe kao što su ranije bile. Radi se o korištenju temperature zraka, zemlje ili podzemne vode i onda se ta temperatura dogrijava do željenog nivoa sobne temperature. Ko ima takvu vrstu grijanja njemu će četiri do pet puta biti jeftinije grijanje nego da je na centralnom grijanju, koje je u Tuzli najjeftinije u BiH. Već u januaru ćemo izaći na Gradsko vijeće Tuzla sa tim standardima. Želimo vidjeti kako možemo sa isto novca koji trošimo na toplifikaciju učiniti da očistimo nebo iznad Tuzle, da učinimo život ljudima kvalitetnijim, ali i da imaju još jeftinije grijanje”, rekao je Imamović te naglasio da je za rješavanje problema zagađenja zraka dosad uloženo više od 30 miliona maraka.

U proteklim godinama Tuzla je doživjela preporod u oblasti trgovine i ljetnog turizma, a veliki pomaci su napravljeni i u zimskoj ponudi.

“Mi smo imali problem zimi, ali smo već prošle godine poprilično uspjeli oživjeti grad i u tom periodu. Ove godine smo to sve digli na jedan viši nivo. Ovo što se događa na Trgu slobode, to poduzetnici sami plaćaju. Crvenu jabuku nije grad platio, nego poduzetnici koji su tamo postavili kućice. Niske cijene smo stavili da im damo poticaj. Privatnici su našli svoj interes u tome. To je ujedno i nabačena lopta ugostiteljima koji su oko Trga slobode. Ako se to bude dalje širilo, tu je i Soni trg i Korzo koje smo im spremni staviti na raspolaganje. Mnogi nam se javljaju da će doći u Tuzlu na trg da proslave Novu godinu. Tu imamo punjenje hotela, hostela, građani iznajmljuju stan na dan… Naš pravac je da se razvija sve što je proizvodnja. Da li su to softveri, hrana, metaloprerađivačka proizvodnja, prodaja usluge, ili turizam kao izvoz, nama je podjednako važno, jer mi razvijamo sve pravce”, rekao je Imamović.

Prije nekoliko dana usvojen je i gradski budžet u iznosu od skoro 65 miliona KM, a Imamović je rekao da će najviše novca biti utrošeno u gradnju komunalnih objekata.

“Tu su naše socijalne mjera i podrška zapošljavanju. Ulažemo u društvene djelatnosti, u kulturu i sport. Povećali smo izdvajanja za Sportsko društvo Sloboda. Iduća je godina sporta u Tuzli, jer ćemo nizom manifestacija obilježiti 100 godina Sportskog društva Sloboda”, istakao je Imamović te naglasio da je jedan od najvažnijih projekata u predstojećoj godini izgradnja gradskog groblja u Tuzli.

Cjelokupan razgovor s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem pogledajte u video prilogu novogodišnjeg intervjua. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje