Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jasmin Imamović: Bilo bi nam mnogo bolje da BiH ima ustav na bazi ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a (FOTO)

Preuzmite sliku

Nizom aktivnosti Gradska uprava Tuzle obilježava 75 godina od održavanja prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, kao i Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, danas su na ceremonijalnom platou na Slanoj Banji na svim spomen obilježjima položeni vijenci i cvijeće, a održana je i svečana akademija.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra da je ovo najznačajniji datum u historiji BiH, jer je odlukama ZAVNOBiH-a državnost BiH ponovo rođena 480 godina nakon pada Bosanskog kraljevstva.

„Tada je usvojena rezolucija koja je vrhunski, demokratski i civilizacijski akt kojeg Ujedinjene nacije prepisuju. Antifašistička borba je rodila ZAVNOBiH i AVNOJ. Imali smo udar na ustavno uređenje BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Preživjeli smo, odbranili se…“, rekao je Imamović.

U tom periodu su, naveo je on, rušeni principi upravo ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a.

„Agresor je tada nanio najviše štete, kao i oni kod kojih je mržnja prema socijalizmu i antifašizmu bila jača od ljubavi prema BiH. Historija ne ide u uvijek naprijed, nažalost sada imamo jedno takvo ustanvno uređenje. Principi građanske Evrope nisu postavljeni u Dejtonu. Treba nam ostati jedan san da tek dostignemo principe ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a koje smo nekada imali, a nismo ih smjeli ispustiti. Da sad imamo ustav na bazi ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a ovoj zemlji bi bilo mnogo bolje. Vjerujem da bismo bili najjači u konkurenciji zemlja bivše Jugoslavije“, poručio je gradonačelnik Tuzle.

Obilježavanje 75 godina od održavanja prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, kao i Dana državnosti Bosne i Hercegovine bit će nastavljeno promocijom knjige „Tuzla i regija u odbrani BiH 1992-1995“ autora Meše Bajrića. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje