Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jak vrisak žena prolomio se Trgom slobode u Tuzli

Preuzmite sliku

Danas je na Trgu slobode u Tuzli održan društveni performans pod nazivom “Vrisak za one bez glasa”.

Građanke Tuzlanskog kantona, nevladine organizacije i obrazovne institucije su danas od 12:00 do 12:30 sati na Trgu slobode održale društveni performans u okviru “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Iako je bilo planirano da danas građanke Tuzlanskog kantona stoje na Trgu s upitnicima i brojevima, te sa svojih mobilnih telefona puštaju na svakih deset minuta u toku pola sata performansa ženski vrisak, organizatori su odlučili da promijene plan.

Ženski vrisak sa telefona se čuo tačno u 12.00 sati. Nakon toga su sve učesnice umjesto puštanja vriska na telefonu, puštale svoj glas.

Selma Mustačević, koordinatorica gender projekata pri Udruženju “Amica Educa“, ističe da statistika vezana za nasilje nad ženama nije samo statistika, nego su to stvarne žene.

“Na području Tuzlanskog kantona je samo u prvih šest mjeseci ove godine bilo 178 prijava. Istraživanje pokazuje da tek svaka četvrta žena odluči prijaviti nasilje, i to je ono što želimo pokazati ovim brojem upitnika.”

Mustačević je dodala da su od septembra do danas ubijene četiri žene od strane bivših i trenutnih partnera.

“Mnoge žene se ne odlučuju da prijave nasilje radi straha, stida, nedovoljne podrške okoline.”, rekla je Mustačević pa dodala :”Mi smo danas ovdje da ih ohrabrimo, da im kažemo da smo tu za njih, da ih mi i ovaj dio društva ne osuđujemo. Niste same.”

Također je istakla da se svaka žena žrtva nasilja treba obratiti za pomoć.

“Postoje relevantne institucije, mehanizmi su tu i treba ih iskoristit.”, zaključila je koordinatorica gender projekata pri Udruženju “Amica Educa”.

Organizatori/ice ovog performansa su: Udruženje Amica Educa, Omladinski pokret REVOLT, Forum građana Tuzle, Udruženje Ženska vizija, Udruženje Prijateljice
Tuzlanski otvoreni centar TOC, Udruženje HO HORIZONTI, Islamic Relief World Wide Bosna i Hercegovina, Studentice i zaposlenice odsjeka Pedagogija – psihologija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Studenti i studentice Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Mr.sci. Damir Altumbabić (Akademija dramskih umjetnosti), Dr.sci. Vesna Bratovčić, vanredni profesor (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet), Mr. umjetnosti Ivana Milosavljević. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje