Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izvršena dezinfekcija dna i plaža drugog jezera Panonike

Preuzmite sliku

Danas je na lokalitetu Panonike izvršena dezinekcija od strane JP Veterinarska stanica Tuzla.

Naime, dezinfekcija je izvršena na plaži drugog jezera, a također dezinfikovana je i jezerska školjka. Shodno dinamici punjenja ostala dva jezera, izvršiće se dezinfekcija prostora školjki i plaža ostala dva jezera i slapova.

Prema odlukama Kriznog štaba FBiH i TK, u cilju sprječavanja pojave i eventualnog prenošenja korona virusa, kompleks Panonskih jezera sa svim ugostiteljskim i rekreativnim sadržajima (restoran, ljetne bašte, dječiji park Vrtić, otvoreni fitness centar, šetališta) ostaje zatvoren za posjete i u narednom periodu.

Obzirom na procedure i vremenski okvir od minimalno mjeseca dana, koji je potreban za punjenje, filtriranje i dobijanje certifikata o ispravnosti jezerske vode, JKP Pannonica doo Tuzla je tokom marta i aprila završilo sve pripreme objekata za početak punjenja jezera tehnološkom i slanom vodom. U srijedu 29. aprila 2020.godine, drugo jezero Panonike se počinje puniti tehnološkom vodom iz cjevovoda transportnog sistema Rudnika soli Tuzla, a dan ranije će se izvršiti dezinfekcija jezerske školjke i pripadajućih plaža drugog jezera od strane JP Veterinarska stanica Tuzla.

Proces dezinfekcije jezerske vode se kontinuirano vrši sa 100% gasnim hlorom koji obezbjeđuje stalno prisustvo 0,2-0,4 mg/l dezinfikacionog sredstva uz salinitet vode od 35-40 grama soli u litri vode. Iako nemamo potvrdu za to, smatramo da slana dezinficirana voda u Panonskim jezerima ne može biti medij u kojem može opstati virus.

Kako navode iz JKP Pannonica doo Tuzla, “ostaje nada da će se u narednom periodu epideiološka situacija u našoj državi poboljšati, da će turizam i ugostiteljstvo početi raditi uz primjenu svih preventivnih mjera, i da ćemo ipak imati toplo ljeto i ljetnu sezonu na Panonskim jezerima, pa makar to bilo i u julu i avgustu”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje