Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izveo niz operativnih zahvata: Prof. dr. Enes Kanlić boravio u stručnoj posjeti UKC Tuzla

Preuzmite sliku

U stručnoj posjeti Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla boravio je prof. dr. Enes Kanlić, direktor of orthopedije na Level I Trauma Centra u Chandleru, Arizona, USA i član Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti.

Tokom svog boravka prof. dr. Kanlić je sa operativnim timom Klinike za ortopediju i traumatologiju izveo niz operativnih zahvata.

‘Pomogao sam kolegama da operišu jedan relativno rijedak i komplikovan slučaj preloma i dislokacije čašice kuka. Također, rađena su dva slučaja prijeloma proksimalnog dijela tibiae i fibule, a radilo se o nestabilnim prelomima koje nije lako rekonstruisati i koji mogu biti propraćeni komplikacijama i lošim završnim rezultatom. Pored navedenih procedura učestvovao sam i u planiranju tretmana nezaraslog prijeloma butne kosti kod djevojčice koja je već bila podvrgnuta operativnom zahvatu, kao i kod odluke za tretman patološkog prijeloma butne kosti zahvaćene tumorom’, rekao je prof. dr. Kanlić i pojasnio da je ljekarima prezentovao različite hirurške i anatomske pristupe koji omogućavaju direktnije i tehnički lakše rekonstrukcije.

Tokom boravka na klinici prof. dr. Kanlić je održao i niz stručnih predavanja o patološkim prelomima, trohanternim prelomima, porelomima ručnog zgloba i prelomima ramena, odnosno gornjeg dijela nadlaktične kosti i ramenog zgloba.

Prof. dr. Kanlić kolegama u Tuzli donirao je i tri najnovija izdanja toma knjige ‘Rockwood and Green FRACTURES‘ koja se smatraju najvažnijim udžbenikom o zbrinjavanju preloma i komplikacija za djecu i odrasle , kao i sva izdanja iz 2019 godine za ‘Journal of Orthopaedic Trauma (JOT)‘ i ‘Journal of American Academy of Orhopedic Surgeons (JAAOS)‘.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje