Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izolacija kao super inspiracija: Mirza Nišić strast prema kuhanju demonstrira na zanimljiv način

Preuzmite sliku

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

 • “Ljubav prema kulinarstvu datira od najmlađih dana. U sebi i danas vidim onog dječaka koji je u osnovnoj školi na sportski dan nosio roštilj i pripremao ga za školske drugare dok su oni igrali fudbal. Ljubav prema kulinarstvu je oduvijek prisutna a ispoljavala se kroz razne oblike, od spremanja jela za svoje najbliže do učešća u TV emisijama kulinarskog karaktera, pa evo sve do pokretanja vlastitog youtube kanala” za Tuzlanski.ba kazao je Mirza u početku atipičnog kulinarskog razgovora.

 • Najveći razlog zbog kojeg se ranije nije odvažio da pokrene youtube kanal bio je strah od kamere kao i procjena da još uvijek nije vrijeme za tako nešto, te nepredvidivost reakcija, ipak protekli period lockdowna i izolacije u konkretnom slučaju imao je i svoje prednosti:

  “Zahvaljujući lockdown-u za vrijeme pandemije, kada smo svi  bili ograničeni u svakom smislu te riječi od kretanja do obavljanja redovnog posla, konačno sam skupio dovoljno hrabrosti i počeo snimati, zajedno sa svojim prijateljem koji je profesionalni kamerman. Tako je iz strasti prema kuhanju nastao youtube kanal Mirza Nišić Outdoor kitchen. Prijatelji i porodica me podržavaju i jako sam iznenađen njihovom pozitivnom reakcijom.”

  Bikovo srce prženo na žaru, teleća rebra ispod sača, punjena patka pečena u tandoru, teleći masni poljev, samo u neki od recepata koje je Mirza već snimio i postavio na svoj kanal. Trenutna vodilja je isključivo ljubav prema kuhanju ali ne krije da ima i nove ideje i planove:

  “Kada sam u prirodi i kada kuham to me čini sretnim i ispunjenim. Cijela zamisao kanala je da pripremam hranu onako kako ja to volim i vidim i da to podijelim s ljudima kroz kvalitetnu video prezentaciju. Recepti i načini pripreme su neuobičajeni a trenutno se 70% snimanja obavljam na istoj lokaciji, dok su u pripremi još dvije nove. U planu mi je da prikažem i kako pravi majstori prave domaći sir, od dimljenog pa do onog klasičnog.” ističe Mirza te dodaje:

  “Na trenutnoj lokaciji imam u planu izgraditi krušnu peć i sušaru za dimljenje i sušenje mesa. U planu mi je i da dokumentujem postupak izgradnje navedenog i objasnim detaljno način na koji se pravi. Neki video zapisi i načini pripreme će biti jedinstveni i neće ih biti lako primjeniti, to su načini koji nisu do sada viđeni, takvih ideja trenutno imam preko trideset koje su spremne za snimanje.”

 • Kada razmišlja o bližoj budućnosti, Mirza očekuje da će pronaći svoju publiku koja će podržati njegov rad i dati mu podstrek za realizaciju brojnih super kvalitetnih kulinarskih ideja:

  “Ne želim ići u smjeru klasične kuhinje i brzih videa i tutoriala, youtube je danas pun toga. Ukoliko želite da podržite moje dječačke snove pretplatite se na moj kanal i očekujte brojne recepte koji će možda i vas inspirisati da boravak u prirodi iskoristite i za druge stvari, recimo da sami probate napraviti brojna ukusna jela” zaključuje Mirza za Tuzlanski.ba

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje