Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izložba “Moja priča”: Mensur Porović u tuzlanskom BKC-u predstavio 73 rada

Preuzmite sliku

U Velikoj galeriji JU BKC TK u Tuzli svečano je otvorena izložba slika “Moja priča” Mensura Porovića, akademskog slikara iz Sarajeva.

Mensur Porović je Srednju školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti završio u Sarajevu, a Odsjek slikarstvo završio je u klasi profesora Milivoja Unkovića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1988. godine.

-Ovo je moja 19. izložba i četvrta u ovdje u Tuzli, gdje uvijek rado dolazim, posebno mojim prijateljima u BKC-u. Izložbu čini oko sedamdest radova iz ciklusa koji ubuhvataju period proteklih desetak godina. Ovdje sam dobijao nagrade na Bijenalu minijature, pa sam odlučio i da se predstavim sa manjim formatima – istakao je Mensur Porović.

Izložba pod nazivom “Moja priča”, presjek je nekoliko posljednjih ciklusa rada ovog autora i čini je 73 rada. Slike su većim dijelom rađene u velikim formatima, a autor je koristio tehnike ulje, akril, crtež…

-Izložbu smo nazvali “Moja priča” upravo zato što ona i jeste autorova priča, njegovo sjećanje na djetinjstvo i predstavlja jedan spoj njegovih radova iz ranijeg perioda, koji je izdvojen za ovu izložbu. Trudili smo se da to bude najbolje od ovog umjetnika – istakla je Amra Patković, historičarka umjetnosti.

Direktorica JU BKC TK Mirela Ibrahimović Mehanović, na otvaranju još jednog događaja u ovoj ustanovi kulture, istakla je da se BKC TK trudi da u vremenu pandemije ne zaustavi svoje aktivnosti, te da raznovrsnim programom, i u u teškim vremenima, obogati kulturni život Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Izložba “Moja priča” bit će postavljena u Velikoj galeriji BKC TK-a do 20. novembra, a BKC TK-a, do kraja godine planira postavke još najmanje dvije izložbe u svojim galerijskim prostorima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje