Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izložba bh. reprezentativca: Dalibor Peršić predstavio svoja djela (FOTO)

Preuzmite sliku

Rijetki su sportisti profesionalci koji se mogu pohvaliti time da osim što iskazuju “umjetnost” na terenu, svoja umjetnička djela izlažu i u galerijama.

Jedan od njih je Dalibor Peršić (29) iz Tuzle, standardni košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine i internacionalac, koji se danas u tuzlanskom Ateljeu “Ismet Mujezinović” predstavio izložbom slika, crteža i redizajniranog namještaja, piše Anadolu Agency (AA).

Volim slikarstvo, a svoje prvo djelo naslikao sam sa pet godina. U likovnim izrazima najaktivniji sam bio u osmom razredu osnovne, odnosno prvom razredu srednje škole. Učestvovao sam i na nekoliko kolektivnih izložbi sa ozbiljnim autorima. Međutim, opredijelio sam se za profesionalno bavljenje košarkom i talent sam malo zapostavio“, izjavio je Peršić za AA.

Peršić je zbog košarke zapostavio slikanje, ali ne i edukaciju. Uskladio je obaveze i uz igranje omiljenog sporta predanim trudom i zalaganjem uspio je završiti Građevinski fakultet i steći diplomu građevinskog inženjera.

Naš sagovornik je naglasio da od slikanja nikad nije odustao i da je nastojao konstantno raditi, iako se zbog treninga i učenja dešavalo da nekad mjesecima ne drži kist u ruci ili olovkom ne povuče nijednu liniju.

  • Izložba_Dalibora_Peršića006-20150720
  • Slikanju se najviše mogu posvetiti nakon završetka košarkaške sezone, u ljetnom periodu. Tada uživam radeći u podrumu moje kuće ili kod bake na selu. Tako su i nastala ova djela, među kojima su pejzaži rađeni uljem na platnu, detalj iz stare bosanske ulice, portreti crtani olovkom, te redizajnirani namještaj. Pored namještaja sam simbolično postavio i kutije koje služe za pakovanje proizvoda iz Fabrike deterdženata “Dita”, a nastojao sam pokazati da se i ova fabrika digla iz pepela, kao što se to može uraditi sa starim, odbačenim stvarima. Također, pored svakog komada redizajniranog namještaja nalazi se i fotografija kako je on izgledao prije“, kazao je Peršić i dodao da predmete koje ponovo “oživljava” pronalazi u podrumima rodbine i prijatelja, kao i na internetu, a najstarija stvar koju je obradio je stolica iz 1911. godine koju je kupio za pet KM.

    Inače, Peršić je svoju profesionalnu košarkašku karijeru započeo u tadašnjoj tuzlanskoj “Sloboda Diti”, nakon čega prelazi u Široki Brijeg, gdje svojim igrama stiče status bh. reprezentativca. U karijeri je još nastupao za hrvatskog prvoligaša “Jolly” iz Šibenika i rumunski “Temišvar”, sa kojim je osvojio nacionalni kup, a gdje je i završio ovu sezonu.

    Trenutno sam bez kluba i dane pauze provodim u rodnom gradu, spremajući se za početak priprema reprezentacije, koje počinju 23. jula u Sarajevu“, rekao je Peršić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje