Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izgradnja Malog porodičnog doma u Tuzli treba podršku: Idealno rješenje za privremeni smještaj djece

Preuzmite sliku

Mali porodični dom projekat je organizacije ”Hope & Homes for Children”, a predstavlja jedan od alternativnih oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja. Prvi takav objekat razvijen je u Zenici 2008. godine, kao rezultat reforme zaštite djece, u skladu sa savremenim principima brige o djeci bez roditeljskog staranja. Smještajni kapacitet ove vrste ustanove je 12-ero djece, čime se pruža mogućnost posvećivanja svakom djetetu pojedinačno i praćenje djeteta u svakom pogledu njegovog razvoja.

”Mali porodični dom je obična kuća u običnoj ulici u kojoj svako dijete ima prostora, pažnju i uslove u kojima može zadovoljiti svoje potrebe. Obzirom da je Mali porodični dom integrisan u lokalnu zajednicu, djeca se druže sa drugom djecom iz susjedstva, stiču prijatelje i znatno se smanjuje stigmatizacija te djece. Zbog toga ova vrsta privremenog smještaja predstavlja idealno rješenje za privremeni smještaj djece kojoj nije moguće obezbijediti porodični oblik zbrinjavanja. To se najbolje pokazalo u praksi kroz rad sa djecom, a oni se u Malim porodičnim domovima osjećaju zaštićeno, zadovoljno i doživljavaju ih kao kao svoj pravi dom,” – istakla je Anisija Radenković, direktorica organizacije ”Hope & Homes for Children” u BiH.

Organizacija ”Hope & Homes for Children” pokrenula je incijativu osnivanja Malog porodičnog doma i u Tuzli. Projekat transformacije započeo je 2011. godine kada su u Dom za djecu bez roditeljskog staranja uvedene nove usluge i unaprijeđene postojeće. Koncept se zasniva na zamjeni dosadašnjeg načina zbrinjavanja djece u ustanovi velikog smještajnog kapaciteta sa adekvatnijim alternativama. To podrazumijeva organiziranje smještaja djece bez roditeljskog staranja u manje objekte, poput Malog porodičnog doma.

‘’Tokom prethodnih godina urađeno je mnogo toga kada je u pitanju rad s djecom. Urađena je detaljna analiza potreba djece smještene u Dom. U skladu s tim potrebama formirano je Prihvatilište, zatim Materinski dom za smještaj majki s djecom i trudnica i Dnevni centar. Također, formiran je i Mobilni tim, koji je na raspolaganju svakom djetetu ili mladoj osobi koji odlaze iz Doma i vraćaju se u svoje biološke porodice, ili hraniteljske porodice, ili su u procesu osamostaljivanja.’’ – istakla je Anisija Radenković, direktorica organizacije ”Hope & Homes for Children” u BiH.

To su sve koraci koji vode poboljšanju uslova za život djece bez roditeljskog staranja i u konačnici stvaranju preduslova za početak izgradnje doma u Tuzli. Međutim da bi projekat u potpunosti zaživio, neophodna su dodatna finansijska sredstva. Stoga, svi oni koji se žele uključiti u akciju stvaranja jednog takvog porodičnog okruženja za djecu u Tuzli sredstva mogu donirati organizaciji ‘’Hope and Homes for Children’’ u BiH, stoji u saopštenju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje