Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iz Tuzle do Beograda na vakcinaciju: “Organizacija odlična, postupak jednostavan, vakcina besplatna” 

Preuzmite sliku

Posljednjih dana evidentiran je veliki broj građana iz Bosne i Hercegovine koji odlazi na vakcinaciju u Srbiju, a do ponedjeljka će taj broj biti još veći. Prema iskustvima onih koji su postupak obavili uspješno, dovoljan je bh. pasoš, prebivalište bilo gdje na teritoriji BiH, a od prije nekoliko dana nije potrebna ni najava.

U posljednja dva dana veliki broj građana naše zemlje, koji su se još prije mjesec ili više prijavili za vakcinaciju u Srbiji putem online obrasca Ministarstva zdravstva Srbije, počeo je dobijati pozive i termine za vakcinu Covishield na Beogradskom sajmu u Hali 3.

Vlasti u Srbiji pozvale su sve da dođu i vakcinišu se bez ikakve najave i bez uslova o mjestu prebivališta ili državljanstvu, što je izazvalo i veći broj interesanata da vakcinaciju obavi u upravo u Srbiji.

 • Sve je veći broj osoba iz više bh. gradova, koji se prijavio za vakcinaciju u Srbiji, a neki su vakcinaciju već i obavili:

  “Upravo se vraćamo iz Beograda, ukoliko vam nije problem otići do Beograda da obavite vakcinaciju, prijavate se na ovom linku. Upišite da se želite vakcinisati u Novom Beogradu, znači ne Loznica ili Mali Zvornik… Čitav proces vakcinisanja traje oko 5-10 minuta i jako je dobro organizovano. Vakcinacija je besplatna. Potvrda-poziv za vakcinaciju će vam doći na e-mail adresu koju upišete tokom registracije/prijave” za Tuzlanski.na navodi  Mirza Mahić iz Tuzle te dodaje:

 • “Najprije se obavi razgovor s ljekarom o tome da li su u posljednjih mjesec dana bili bolesni, da li imaju alergije ili uzimaju antibiotike. Ukoliko je odgovor na sve negativan i ukoliko je opća ocjena zdravstvenog stanja dobra, oni koji su došli bez najave popunjavaju obrazac, podatke iz pasoša i dobijaju vakcinu. Poslije vakcinacije potrebno je ostati 15 minuta u čekaonici kako bi ljekari vidjeli da li će slučajno doći do neke neželjene reakcije.” kaže Mirza koji je danas sa suprugom primio vakcinu Astra Zeneca.

  Drugi sugrađanin već ujutro sa porodicom odlazi u Beograd:

  “Najprije smo se prijavili, a u međuvremenu smo saznali podatak de se strani državljani mogu vakcinisati i bez najave isključivo u Beogradu do 29. marta ukoliko se prima Astra Zeneca koja je od jučer i zvanično dozvoljena u EU. Pitanje je kada bi dočekali u BiH da se vakcinišemo i to je razlog zbog čega već ujutro idemo u Srbiju.” za Tuzlanski.ba ističe drugi sugrađanin.

 • I građani drugih bh. gradova također prenose svoja iskustva vakcinacije, a jedan od njih je i Enes Ibrahimagić iz Zenice koji je na svom Facebook profilu napisao:

  “Ko ne želi ili iz zdravstvenih razloga/rizika ne može da čeka da se vakcina “pojavi” kod nas u Bosni, lijepo se spremite i pravac Beograd (SAJAM), popunite formulare, predate Vaš pasoš i komšije vas vakcinišu besplatno i bez čekanja! Sistem rada koji su napravili u Beogradu od prijema, pregleda, unošenja podataka pa do same vakcinacije je nešto što bi SVI naši političari a posebno Ministri zdravstva trebali da dođu i pogledaju. Ono što će svako reći je Svaka čast i Hvala!” napisao je Enes, te dodao:

  “Nisam imao nikakvu štelu niti sam platio vakcinu! Ne treba Vam jer ovdje je valjda najpreče zdravlje ljudi. Registrovao se online i dobio potvrdu juče. Danas sjeo u auto i završio sam vakcinaciju da bi zaštitio prevashodno svoju porodicu i suprugu koja bi trebalo svaki dan da se porodi!” zaključuje Zeničanin čija su iskustva jednako pozitivna.

  Svi koji se vakcinišu dobiju potvrdu uz napomenu da dođu na revakcinaciju za 12 sedmica. U hali je 31 ljekar koji radi na vakcinaciji i generalni dojam je da je cijeli proces dobro iskoordiniran (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,