Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istaknuti fotograf Miroslav Hlubna Arhivu TK poklonio vrijednu kolekciju fotografija

Preuzmite sliku

Penzionisani tuzlanski fotoreporter Miroslav Hlubna poklonio je Arhivu Tuzlanskog kantona iznimno vrijednu kolekciju od 110 dokumentarnih i umjetničkih fotografija koje, kako je rekao, svjedoče o nestajanju stare i nastajanju nove Tuzle.

Hlubna je ušao u 91. godinu, a tokom radnog vijeka svrstao se u najpoznatije, najbolje i najplodnije fotoreportere Bosne i Hercegovine prije rata u BiH.

– Fotografski zanat izučio sam i stekao diplomu 1950. godine u Foto službi Predsjedništva NR Crne Gore. Već 1951. godine dobio sam posao u Foto ateljeu Saše Vešligaja u Tuzli, odakle sam prešao u list “Front slobode”, gdje sam dočekao penziju – ispričao je Hlubna za Fenu.

Više od 40 godina revnosno je objektivom bilježio sve važnije trenutke u životu Tuzle, u privredi i politici, ali i kulturi, sportu te drugim oblastima.

– Najdraža među brojnim vrijednim fotografijama jeste ona Josipa Broza Tita i slikara Ismeta Mujezinovića, nastala prilikom posjete jugoslovenskog suverena Tuzli 1966. godine, kada su rijetki fotoreporteri uspjeli da ovjekovječe susret nekadašnjih ratnih drugova – kaže Hlubna.

 • Iza njega ostala je ogromna arhivska građa vezana za dokumentarne i umjetničke fotografije.

  – Mogao sam fotografije ostaviti djeci, unucima, ali vremenom bi te slike izblijedile. Žao bi mi bilo da se izgube. Meni više ne trebaju, pa sam odlučio da ostanu za sutra, da se sačuvaju i ne razbacuju, a najbolje im je mjesto u Arhivu TK, jer je to ustanova koja brine o tome. Ako koga od moje porodice interesuju, zna gdje će ih naći – kaže poznati fotoreporter.

  Objašnjavajući u čemu je ljepota njegove nekadašnje profesije i kako se odlučio za fotografski zanat i posao, Hlubna kaže kako iz njegove perspektive sve izgleda jednostavno.

  – Nisam rođen da živim i radim u zatvorenom prostoru. Profesiju fotoreportera zaista volim. Nema događaja u Tuzli gdje nisam bio prisutan, poznajem sve ljude ovog grada. Evo, tu mi je moja drugarica, supruga Ljilja, u braku smo 60 godina, a dok sam radio nijednu Novu godinu nismo zajedno proslavili. Uvijek sam bio na poslu, da zabilježim važne trenutke i nikada se nisam žalio da mi je teško – zaključio je Hlubna čije su fotografije, unatoč tome što je radio za lokalne novine, objavljivane u brojnim eminentnim listovima, knjigama, revijama i enciklopedijama bivše Jugoslavije.

  Za svoj rad dobio je veliki broj priznanja, a među ostalima Srebrenu plaketu SNJ – Udruženja novinara BiH 1980. godine, te Plaketu Tuzle 1981. i Tuzlansku plaketu 2003. godine.

  Uz 110 dokumentarnih i umjetničkih fotografija većeg formata, Hlubna je Arhivu TK ostavio i DVD  i katalog njegove posljednje izložbe otvorene u Tuzli prije nekoliko godina. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,