Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Imamović upriličio prijem za dobitnike nagrada na prestižnoj međunarodnoj izložbi inovacija, patenata, industrijskog dizajna i novih tehnologija

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, upriličio je danas prijem za učenike i učenice iz Tuzle, koji su na prestižnoj međunarodnoj izložbi inovacija, patenata, industrijskog dizajna i novih tehnologija i proizvoda MAKINOVA i EKONOVA 2021, održanoj u Skoplju od 8. do 10. novembra 2021. godine, osvojili prvo i četvrto mjesto.

Predstavnici Bosne i Hercegovine, Mirza Salamović i Haris Osmanović, učenici devetog razreda OŠ „Mejdan“ osvojli su prvo mjesto sa svojom inovacijom Smart greenhouse / Pametni plastenik, pod mentorstvom prof. Damira Spahića, dok su učenice Srednje saobraćajne škole iz Tuzle Irmela Šarić i Nerma Džambić, pod mentorstvom profesora Asmira Selimija, Jasmina Selimija i Ahmedina Kozarevića osvojile četvrto mjesto sa inovativnim rješenjem pod nazivom Smart parking sistem.

„Ideja projekta je da svaka osoba može da koristi pametni plastenik. Htjeli smo svima olakšati taj proces, jer naš plastenik sam obavlja mnoge funkcije. Plasirali smo se na prvo mjesto u konkurenciji od preko 100 projekata iz osnovnih škola.“, istakli su Mirza Salamović i Haris Osmanović.

„Ovim projektom smo željele da smanjimo gužvu i osiguramo bezbjednost u saobraćaju. Ovo nije ništa novo, već se koristi u svijetu, ali smo željele da primijenimo i kod nas“, kazale su Irmela Šarić i Nerma Džambić.

Gradonačelnik Jasmin Imamović je čestitao je učenicima i učenicama i njihovim profesorima i nastavnicima na postignutim uspjesima, te istakao kako se radi se o vrlo praktičnim i vrlo upotrebljivim inovacijama.

„Ovo njihovo djelo plod je entuzijazma i mi želimo da podržimo one koji se bave inovacijama. To je i dio naše Strategije razvoja, 3T – tolerancija, talenat i tehnologija, ovdje se radi o talentiranoj djeci našeg grada“, zaključio je gradonačelnik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje