Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Imamović o projektu “Crystalico”: Ovo je velika historijska prilika za nagli trzaj (VIDEO)

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, gostujući u otvorenom programu ˝Nedjeljom od 5˝ na RTV 7 upoznao je gledatelje sa veoma značajnim projektom za grad, projektom Crystalico.

Podsjećanja radi, vijećnici Gradskog vijeća su u petak usvojili regulacioni plan Zone budućeg razvoja Irac- Jug, područja gdje se nekada nalazila Livnica, za koji su interes iskazali holandski investitori. Projekat, vrijedan milijardu KM, biće prilika za otvaranje novih radnih mjesta, ali i za cjelokupni razvoj kako našeg grada tako i Tuzlanskog kantona ali i Bosne i Hercegovine.

“Decenijama govorimo kako su nam potrebne direktne strane investicije. Crystalico je upravo jedna takva investicija gdje novac dolazi izvana i sve je u funkiciji ekonomskog razvoja ovog prostora. To je velika injekcija koja nam je bila potrebna. Tako da imamo sudbonosni period ispred sebe jer su u pitanju dvije investicije od oko milijardu KM a to je “Blok 7” i “Crystalico” to su najveće poslijeratne investicije na ovim prostorima” – kazao je gradonačelnik Imamović i dodao:

“Sve nadležne Službe pri Gradskoj upravi na ovome su radile od avgusta mjesca prošle godine punim svojim kapacitetima pametno, pošteno zbog bojazi da planirana investicija ne ode negdje drugo. Potrebno je bilo i ubijediti investitore zbog čega je Tuzla najbolja opcija. Naime, Tuzla je u centru najmnogoljudnijeg dijela Bosne i Hercegovine uz to smo ekonomski i demografski najpotentniji prostor. Tuzla je na tromeđi BiH, Hrvatske i Srbije. Zatim, imamo aerodrom. Kada bude završen “Y” krak do rijeke Save i granice to će biti vožnje 25 minuta, a do Sarajeva svega sat vremena. To je ono što mi govorimo investitorima” – pojasnio je gradonačelnik Imamović i kazao kako je “Crystalico” velika historijska prilika za nagli trzaj i predstavlja korist za budžet Grada Tuzle jer će investitor da platiti rentu za pogodnsot lokacije, a iz tih sredstava će se vršiti komunalna gradnja.

Imamović je također naglasio i interes mnogih kompanija koje će dobiti posao kada krenu radnovi na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa “Crystalico”. Radovi na iskopavanju bi trebali početi još ove godine, a period gradnje bi prema predviđanjima trajao pet godina.

Pored ovog projekta, sa gradonačelnikom Tuzle novinarka Daliborka Popović razgovarala je i o veoma značajnom projektu koji će doprinijeti smanjenju aerozagađenja u Tuzli. Riječ je o pilot projektu u okviru kojeg će Grad Tuzla sufinansirati ugradnju toplotnih pumpi te utopljavanje objekata radi smanjenja toplinskih gubitaka.

Opširnije pogledajte u priloženom videu…

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje