Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Imamović: “Ko god udara na Tita i antifašizam taj direktno ruši Bosnu i Hercegovinu” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Danas je u prostorijama Gradske uprave Tuzla upriličena press konferencija povodom obilježavanja 75 godina od ustanka naroda i narodnosti BiH 27.7.1941.- 27.7.2016.

Predstavnicima medija obratili su se gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, predsjedavajući Gradskog vijeća Jozo Nišandžić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Grada Tuzla, Muhamed Čaušević i autorica izložbe “Tuzla je izabrala antifašizam”, Nataša Perić.

 • obiljezavanje-antifasizma1
 • 27. juli predstavlja jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u istoriji bh. naroda i građana. Dan je to kada su 1941. godine ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata.

  U svom obraćanju, gradonačelnik Grada Tuzla kazao je da je poznato da budućnost jednog grada ili države određuje njihov odnos prema prošlosti i sadašnjosti, te da je naša dužnost da njegujemo i poštujemo tradiciju antifašizma. Dodao je da je Tuzla glavni grad borbe protiv antifašizma u BiH, te da se na tome potencira zbog BiH i obraza Tuzle. Također je istakao da, kada se dogodi da i drugi gradovi budu slijedili primjer Tuzle, tek tada će država BiH biti konačno i definitivno reintegrisana.

  Smatramo da je od predsudnog značaja za dalje trajanje Bosne i Hercegovine njegovanje u spomeničkoj i manifestacionoj kulturi i ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a i naše antifašističke borbe obilježavanje ovog datuma. Zato smo u dogovoru sa Udruženjem antifašista i boraca NOR-a grada Tuzla pripremili program obilježavanja 75. godišnjice od ustanka protiv fašizma” – kazao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

  Ustanak naroda najprije je podignut u Drvaru, a te davne 1941. godine na sutrašnji dan ovaj grad kao i Bosansko Grahovo su oslobođeni od fašista.

  Od tog datuma, naredne četiri godine postojao je samo jedan cilj – oslobađanje domovine od okupatora i domaćih izdajnika. Iako su znali da predstoji teška borba koja će odnijeti mnogo života, vjerovali su da je borba vrijedna te žrtve. Ustrajali su u njoj, nisu se predali, ispunili su svoj cilj…

  Muhamed Čaušević, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) grada Tuzla, prezentirao je rad Udruženja, i tom prilikom kazao da je Tuzla jedini grad u BiH u kojem je gradska vlast nosilac aktivnosti obilježavanja antifašističkih datuma iz NOR-a, pa tako i obilježavanja 75 godina od ustanka naroda i narodnosti BiH 27.7.1941.- 27.7.2016., a udruženje je suorganizator, te da se nadaju da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.

  Pozivamo građane, omladinu, borce antifašističkih ratova da se podsjete i obilježe ovaj najznačajniji datum iz historije Bosne i Hercegovine kao početka svih budućih događaja koji se odnose na obnovu državnosti Bosne i Hercegovine” – kazao je Čaušević.

  Autorica izložbe “Tuzla je izabrala antifašizam”, Nataša Perić je podsjetila kako je Tuzla u narodnooslobodilačkom ratu bila centar antifašističkog pokreta i zasigurno grad koji je dao veliki doprinos u borbi za oslobođenje od fašizma o čemu svjedoči i broj od 889 Tuzlaka koji su život izgubili u borbama za oslobođenje Tuzle i zemlje. (Tuzlanski.ba)

 • plakat-75-25
 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje