Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Imamović: Ako bi se narušile AVNOJ-ske granice BiH onda bi došlo do domino efekta

Preuzmite sliku

U povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u znak sjećanja na 25.  novembar 1943. godine, kada su na Prvom zasjedanju antifašističkog vijeća BiH, održanom u Mrkonjić gradu postavljeni temelji moderene države BiH, delegacije Grada Tuzle, Gradskog vijeća Tuzla, Vlade i Skupštine TK, političkih partija i nevladinog sektora su odali poštovanje i položili cvijeće na spomen obilježja na Slanoj Banji.

“Na zasijedanju ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a donesene su historijske odluke koje su  potvrdile višestoljetni kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Naša poruka je da pozivamo susjedne zemlje da poštuju AVNOJ-ske granice Bosne i Hercegovine onoliko koliko poštuju svoje AVNOJ-ske granice. Ako svi mi na prostoru bivše Jugoslavije brinemo o svim AVNOJ-skim granicama onda brinemo o zajedničkim temeljima na osnovu kojeg smo dobili međunarodno prizanje. Ako bi se narušile AVNOJ-ske granice BiH onda bi došlo do domino efekta, bile bi sporne i narušene sve granice˝, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Prema riječima predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzla Nataše Perić, obilježavanjem Dana državnosti BiH  daje se počast svima koji su se izborili da naša zemlja dobije potvrdu svoje viševjekovne državnosti. ˝Nažalost živimo u vremenu kada neki pokušavaju da ospore državnost naše zemlje, ali brojni dokazi još iz prahistorije pa sve do danas svjedoče o tome da naša zemlja ima duboke korijene u državnosti. Zahvaljujući ZAVNOBIH-u i AVNOJ-u, na kojem je potvrđena državnost naše zemlje, 1992. godine BiH je međunarodno priznata u AVNOJ-skim granicama˝, istakla je Perić.

Vezano | Vlada Tuzlanskog kantona obilježila 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine 

Podsjećamo, prije  78 godina, vijećnici ZAVNOBIH-a, njih ukupno 247 iz svih dijelova zemlje, usvojili su Rezoluciju o osnivanju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima Bosne i Hercegovine u kojima je rečeno da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država, ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost Muslimana, Srba i Hrvata, ali i svih ostalih naroda koji u njoj žive.

  • ZAVNOBiH je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti.Značaj zasjedanja u Mrkonjić Gradu leži u činjenici da je njegovim odlukama, prvi put od 1463. godine, kada je pala pod upravu Osmanske imperije, Bosna i Hercegovina obnovila državnost. Zahvaljujući tome, u sastav buduće Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) ušla je kao jedna od šest republika, ravnopravna ostalima.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje