Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Humanitarno Udruženje iz Norveške organizuje besplatne logopedske usluge u Tuzli

Preuzmite sliku

U toku je realizacija projekta Humanitarnog Udruženja ‘Nova Nada’ iz Norveške pod nazivom ‘Rame uz Rame’ koji se realizuje sa djecom koja imaju uspren razvoj govora.

Projekat se realizuje u prostorijama Zdravstvene ustanove Plava Poliklinika Tuzla uz pomoć logopeda Ivone Dragutinović i kordinatora Nurdine Mustafić uz veliku pomoć i podršku osoblja Plave Poliklinike Tuzla.

Projekat se realizuje kroz grupne radionice i individualne tretmane, a cjelokupan rad je prilagođen djeci.

Radionice se održavaju dva puta sedmično u trajanju od po dva sata.

Teme koje se obrađuju na radionicama su u skladu sa hronološkom dobi djece. Djeca su uključena u izvođenje radionica u skladu sa svojim mogućnostima i sposobnostima.

Cilj u realizaciji projekta je pružiti stručnu pomoč djeci sa usporenim razvojem govora da prevladaju problem.

Tokom tri mjeseca izvršena je opservacija, detekcija, te dijagnostika djece sa govorno-jezičkim poremećajima.

Djeca koja su prisustvovala pregledu su bila različitog uzrasta, kao i patologije. Uzrasna razlika se kretala od 2,1 do 9,3 godina.

‘Roditelji su aktivni sudionici naših vježbi, kao ravnopravni partneri sa djecom i logopedom, a date su im i smjernice za rad kod kuće. Na taj način želimo izbjeći bilo kakve nedoumice vezano za dalji rad kod kuće’ – rekla je logoped Ivona Dragutinović.

Projekat ‘Rame uz Rame’ traje šest mjeseci, i za svaku radionicu dolaze nova djeca sa svojim problemima, a koja se nisu uključila na samom početku realzacije projekta rekla je kordinator projekta Nurdina Mustafić koja poziva roditelje djece sa problemima u razvoju govora da dođu u ZU Plava Poliklinika Tuzla za vrijeme održavanja radionica (subota i nedelja od 10,00 do 12,00 sati) ili da za više informacija kontaktiraju na broj telefona 035 393 111.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje