Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Humanitarna akcija “Knjiga nije hrana, ali je poslastica”

Preuzmite sliku

Veliki broj učenika, nažalost, i danas nije u mogućnosti da se druže sa knjigom, čak i sa obaveznom lektirom jer je knjižni fond u njihovim školama jako siromašan, a javne biblioteke udaljene i po nekoliko kilometara od mjesta stanovanja.

Ako imate lektirne sadržaje u svojim domovima , a u dobrom su stanju i postale su Vam suvišne u vašoj privatnoj biblioteci, ako ste u mogućnosti i imate želju da kupite neke od navedenih lektirnih naslova priključite se humanitarnoj akciji „Knjiga s posvetom“ i na ovaj način pomozite marginaliziranim školama i njihovim učenicima da ispune svoj nastavni sadržaj i obogate svoju pismenost.

Ukoliko se odlučite pokloniti knjigu školskoj biblioteci, molimo Vas napišite posvetu kako bi vaša velikodušna donacija ostala zabilježena za sva vremena.

Lektirne sadržaje možete donirati od ponedjeljka do subote u prostorijama Udruženja „Zemlja djece u BiH „ u terminima od 09:00-16:00h.

Donatori će biti navedeni na web stranicama  Udruženja i škola kojima  donirate lektire,kao znak zahvale za sudjelovanje u projektu.

Spisak potrebnih lektirnih sadržaja:

I RAZRED:H.K. Andersen:”Bajke”

II RAZRED : Sunčana Škrinjarić: “Dućan kod svrake”;  Zehra Hubijar: “Zelena šuma”

III RAZRED:Stanislav Pemenić: “Idi pa vidi”; Ahmet Hromadžić : “Zelena šuma”;Šimo Ešić: “Zelena torbica”; Nasiha Kapidžić-Hadžić: “Pjesme”

IV RAZRED:Ivica Vanja Rorić: “Plavi vjetar”;Bisera Alikadić: “Kraljica iz dvorišta”

V RAZRED:Gianni Rodari: “Putovanje plave strijele”; Ivana Brlić Mažuranić:”Bajke”; Ahmet Hromadžić: “Patuljak vam priča”

VI RAZRED: E. Najt: “Lesi se vraća kući”; H. Sjenkevič: “Kroz pustinju i prašumu”; Skender Kulenović: “Gromovo đule”; D.Defo: “Robinzon Kruso”

VII RAZRED:Stevan Raičković: “Na kraju grada”; Isak Samokovlija: “Nosač Samuel”; Mark Tven:”Kraljević i prosjak”

VIII RAZRED:Nura Bazduhulj: “Hubijos” “Ruža”; A.P.Čehov: “Višnjik”; Husein Bašić: “Kula”

IX RAZRED:Miljenko Jergović: “Pripovjetke”; Derviš Sušić:”Nevakat”; Šekspir: “Romeo i Julija”; Ivo Andrić: “Pripovjetke”

Pokažimo opet našu humanost i na ovaj način pomozimo našim drugarima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje