Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Human gest Zehrine Karić: S 14 murala uljepšala Kliniku za dječje bolesti UKC-a Tuzla (FOTO)

Preuzmite sliku

Akademska slikarka i profesorica u Geodetsko-građevinskoj školi Tuzla Zehrina Karić iz Lukavca uljepšala zidove Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Zehrina Karić je dva mjeseca svoje slobodno vrijeme koristila kako bi crtežima na zidovima uljepšala ambijent i tako bolesnoj djeci i njihovim roditeljima učinila da se što ugodine osjećaju tokom boravka u prostorijama Klinike za dječje bolesti UKC-a Tuzla.

“Prateći humanitarni rad Fondacije Junuzović, oragnizovanje Donatorske večeri i druge aktivnosti, kako bi renovirali Dječiju kliniku u Tuzli, ostala sam oduševljena. Kada sam vidjela fotografije renovirane klinike i čiste zidove javila se ideja da i ja mogu dati svoj humanitarni doprinos. Kontaktirala sam Fondaciju Junuzović, oni su me povezali sa načelnikom klinike dr. Husarićem i avantura je počela – oslikavanje Dječije klinike!” – kazala je  Zehrina Karić koja je dva mjeseca svaki svoj slobodan trenutak koristila kako bi svojim crtežima ukrasila zidove i tako mališanima bar donekle uljepšala boravak u bolničkim hodnicima.

“Protekla dva mjeseca provela sam u bolnici, prije ili poslije škole, vikendima… U nekim momentima mi je djelovalo da ću odustati, da kraja nema, ali…tu su se javljala dječica, njihov osmijeh, fotografisanje pored već oslikanih motiva i to mi je dalo snage da završim ono što sam počela. Brojni roditelji, uposlenici klinike uputili su riječi zahvale ali dječija radost je najbolja nagrada. Iza mene je ostalo 14 murala sa motivima sretnih sovica, likova iz crtanih filmova, junaka, i iskreno se nadam da će ublažiti dječiji strah od doktora i bar kratko uljepšati njihov boravak u bolnici. Hvala svima koji su bili uz mene i dali mi podršku! U početku nisam željela da se zna za ovu realizaciju, ali baš kao što sam i ja djelovala zahvaljujući objavama Fondacije Junuzović možda i moja objava motiviše vas da djelujete onako kako možete… Mir i ljubav!” – napisala je ova umjetnica na svom Facebook profilu koja je ovim humanim gestom pobrala je brojne simpatije građana koji su pozitivnim komentarima pozdravili njen nesebični doprinos Klinike za dječje bolesti UKC-a Tuzla.

Zehrina Karić je 2012. godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek slikarstvo u klasi prof. Radoslava Tadića, a 2014. je završila magistarski studij na istoj Akademiji.

Do sada je imala šest samostalnih izložbi, te kolektivno izlagala na mnogobrojnim izložbama. Učesnica je brojnih likovnih kolonija u BiH, te nekoliko projekata i radionica iz područja umjetnosti, historije umjetnosti i kulture. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i dobitnik velikog broja nagrada i priznanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje