Subota, 22. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hoće li nas imati ko liječiti: Bez koliko ljekara su ostali UKC i Dom zdravlja Tuzla?

Zbog sve većeg odlaska medicinskih radnika na rad u inostranstvo zdravstveni sektor mogao bi doći u ozbiljne probleme, upozoravali su prije nekoliko godina zdravstveni radnici u Bosni i Hercegovini.

Osim odlaska u inostranstvo značajan broj vrhunskih specijalista napušta javni zdravstveni sektor i angažman nastavljaju u privatnim zdravstvenim ustanovama gdje su do četiri puta bolje plaćeni i gdje imaju dosta bolje uslove za rad i manje pacijenata.

 • Tako je u periodu od 01.01.2016. godine do 30.06.2019. godine, ukupno 29 doktora sporazumno je raskinulo ugovore o radu sa UKC Tuzla zbog odlaska na rad kod drugog poslodavca u zemlji ili inostranstvu (po sedam u 2016., 2018. i 2019. i osam u 2017. godini).

  Od tog broja je šest subspecijalista, 17 specijalista, četiri doktora na specijalizaciji i dva mlada doktora koji nisu ni započeli svoje specijalizacije.

  Rifat Rijad Zaid, predsjednik Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH osvrnuo se na zabrinjavajuću statistiku odlaska stručnog kadra:

 • ‘To su itekako zabrinjavajući podaci iz razloga što odlazak ljekara predstavlja tragediju svakog društva i onda dolazi u pitanje život i zdravlje svih građana. Ovdje moram da istaknem da nam odlaze najbolji ljekari i specijalisti. Također, odlaze i mladi tek svršeni doktori koji tek treba da postanu najbolji specijalisti. Njihov odlazak privremeno je bio zaustavljen krajem 2017. godine i tokom 2018. godine kada su doktori dobili svoj kolektivni ugovor. Međutim, početkom ove godine smo ponovo izgubili reprezentativnost samim tim i naš Kolektivni ugovor i naš radno-pravni status je postao ugrožen. Kada spominjem reprezentativnost odnosno kolektivni ugovor koji je došao u pitanje tu prije svega mislim na Tuzlanski kanton, Kanton Sarajevo i na Posavski kanton. Upravo u ovoj godini se ponovo dogodio trend masovnijeg odlaska specijalista. Prmijerice, jedan od vrhunskih hirurga u Sarajevu razmišlja o odlasku u inostranstvo gdje mu se nudi plata od 7.500 eura u bolnici nadomak Minhena. Međutim, njegova će odluka ovisiti o tome hoće li ljekari u Sarajevu dobiti nastavak kolektivnog ugovora, a to opet direktno ovisi o nastavku usvajanja Zakon o reprezentativnosti koji priprema Vlada Federacije BiH evo već par godina i nikako da se to usvoji’ – kaže Rifat Rijad Zaid.

  Na pitanje da li je i na koji način moguće zaustaviti odlazak ljekara iz UKC-a Tuzla naš sagovornik kaže da je prvo potrebno napraviti nastavak kolektivnog ugovora za doktore putem riješene reprezentativnosti.

  Međutim, on dodaje kako o tome odlučuje Vlada Federacije BiH i Parlament Federacije Bosne i Hercegovine kao najviše zakonodavno tijelo.

  Zaid smatra kako je potrebno osvježenje i samog menadžmeta UKC-a Tuzla:

  ‘Ponašanje menadžmenta UKC-a Tuzla i izjave koje daju ne odgovaraju stvarnom stanju, a to je trend odlaska najboljih ljekara. Međutim, ovdje odgovornost nije isključivo na menadžmetnu UKC-a Tuzla ali oni značajno doprinose ovim brojkama koje ste naveli’ kazao je za Tuzlanski.ba Rifat Rijad Zaid, predsjednik Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

  Prema riječima našeg sagovornika nije samo kolektivni ugovor razlog zbog čega ljekari napuštaju kliničke bolničke centre i domove zdravlja. Postoje i mnogi drugi razlozi.

  ‘Kolektivni ugovor je sigurno jedan od najvećih razloga zbog čega ljekari odlaze. Zamislite samo kako to izgleda kada radite, a nemate ugovor o radu. Dakle vi nemate svoj profesionalni pojedinačni ugovor o radu. Međutim, ljekari odlaze iz još puno drugih razloga, a to je mogućnost bolje edukacije, također ljekari odlaze tamo gdje će imati mogućnost boljih uslova rada jer im to omogućava da se u potpunosti posvete pacijentima i da im pruže najbolju moguću medicinsku njegu’ – smatra Rifat Rijad Zaid.

  Nije samo problem odlaska ljekara i zdravstvenih tehničara prisutan u UKC-u Tuzla. Također, i Dom zdravlja ˝Dr. Mustafa Šehović˝ Tuzla je u periodu od 01.01.2016. godine do 30.06.2019. godine ostao bez ukupno 62 radnika od čega 17 doktora medicine i 45 zdravstvenih tehničara.

 • Naime, u ovom periodu 8 doktora i 27 zdravstvenih tehničara sporazumno su raskinuli ugovor sa Domom zdravlja Tuzla zbog prelaska kod drugog poslodavca dok je u penziju otišlo 7 doktora i 15 zdravstvenih tehničara.

  Zbog smrti Dom zdravlja Tuzla je ostao bez jednog doktora i 2 zdravstvena tehničara dok su otkaze dobili jedan doktor i jedan zdravstveni tehničar.

  Potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH dr. Admir Suljić kaže da građani itekako imaju razloga da budu zabrinuti kada je u pitanju budućnost zdravstvenog sistema.

  ‘Ovo što se radi je rušenje i devastacija javnog zdravstvenog sektora koja ide direktno na uštrb pacijenata i to onih siromašnih. Ovi podaci nam govore da još uvijek nije riješen sistem u zdravstvu te da nam je neophodna reforma koju treba da potakne politika, koja to ne čini već evo 20 godina. Mi kao sindikat spremni smo da uđemo u tu reformu i da tako unaprijedimo kvalitet zdravstvene zaštite gdje bi bili zadovoljni i ljekari i medicinsko osoblje ali naravno prije svih pacijenti’ istakao je dr. Admir Suljić.

 • Na pitanje šta bi prije svega podrazumijevala reforma zdravstvenog sistema u Federaciji BiH, Suljić pojašnajva da bi to značilo prije svega da se napravi normatizacija rada čime bi se podigao kvalitet zdravstvenih usluga.

  ‘Mora se zaposliti još veći broj zdravstvenih radnika, ljekara prije svega. Bosna i Hercegovina je predzadnja u Evropi po broju ljekara na broj stanovnika. Ljekarska komora zajedno sa sindikatom i političkom strukturom treba da urade normative po kojima će se kreirati buduća zdravstvena politika. Ljekari trenutno nisu dovoljno motivisani na svojim radnim mjestima i nemju uslove koje inače imaju nihove kolege u privatnom sektoru ili vani. Dakle četiri puta su bolje plaćeni ljekari u privatnom sektoru, a uz to imaju dva do tri puta manje pacijenata. To je jedan od vodećih razloga zbog čega napuštaju javne zdravstvene ustanove. Mi kao sindikat se trudimo, borimo se već osam godina da dostignemo taj nivo kako bi postali socijalni partneri. Međutim, nažalost imamo opstrukcije sa više strana i to do danas nismo uspjeli da u punom kapacitetu ostvarimo’ pojašnjava Admir Suljić.

 • Naime, iz UKC-a Tuzla prilikom dostavljanja informacije o broju ljekara koji su napustili ovu zdravstvenu ustanovu saopćili su kako je u istom periodu odnosno od 01.01.2016. godine do 30.06.2019. godine u UKC Tuzla zaposleno ukupno 83 nova doktora, te dodijeljeno ukupno 81 specijalizacija mladim doktorima i devet subspcijalizacija doktorima specijalistima što svakako govori da nije sve tako crno.

  Ko će mladim ljekarima prenijeti znanje? 

  Ilustracije radi ukoliko jedan ljekar subspecijalsita napusti u ovom slučaju primjerice UKC Tuzla, a na njegovo mjesto se zaposli mladi ljekar, potreban je period između 10-15 godina prakse i edukacije kako bi ga dostojno zamijenio.

  ‘Nije tu toliko stvar vremena. Postavlja se pitanje od koga će da nauči taj mladi ljekar koji se tek zaposli i dobije priliku ako ode onaj koji je najkvalitetniji i najbolji, a odlaze. Dakle u tom slučaju on mora da ide u inostranstvo što povećava troškove edukacija. Ovo što se dešava predstavlja tragediju za javni zdravstveni sektor i o tome niko ne vodi računa i to je potrebno hitno zaustaviti’ kaže dr. Admir Suljić i dodaje kako je ovdje problem nevođenja dugoročne politike jer sve ide od izbora do izbora i prema njegovim riječima to je jedan od glavnih problema.

  ‘Mi npr. kao sindikat smo nepromjenjiv faktor i tu smo narednih 40 godina dok se u policiti mijenjaju ministri, premijeri, vladajuće strukture tako da oni to kratkoročno gledaju za razliku od nas’ – ističe naš sagovornik.

 • Iz UKC-a Tuzla na naš upit o broju ljekara (njih 29) koji su odlučili da su sporazumno raskinuli ugovore o radu u periodu od 01.01.2016. godine do 30.06.2019. godine kažu kako ovakvi pokazatelji nisu neuobičajeni za velike zdravstvene ustanove u kojima je fluktuacija kadrova intenzivna i ne predstavljaju razlog za zabrinutost.

  ‘UKC Tuzla posvećuje veliku pažnju adekvatnom planiranju u oblasti ljudskih resursa i realizaciji takvih planova kroz plansko zapošljavanje, ali samo i isključivo u skladu sa objektivnim potrebama i realnim mogućnostima, te kroz obrazovanje i stručno usavršavanje kadrova. Pored toga, izrađena je jedna vrsta “atlasa ljudskih resursa” u UKC-u Tuzla, koja obuhvata kompletnu analizu za naredni 10-godišnji period.

  Također, skoro na dnevnoj osnovi se aktivno prati fluktuacija kadrova, što omogućava adekvatnu reakciju na neplanirane odlive kadra, posebno na specifičnim radnim mjestima. Naime, kada je u pitanju odliv kadra iz UKC-a Tuzla, pored određenog broja radnika koji odlaze u redovnu starosnu penziju, koji je unaprijed poznat i planiran, uvijek dolazi i do odliva iz razloga koji se ne mogu unaprijed predvidjeti, niti planirati, kao što su smrt radnika, odlasci u invalidske penzije, prijevremene penzije, te raskidi ugovora o radu zbog odlaska u inostranstvo, kod drugog poslodavca u zemlji ili otvaranja privatne prakse i sl.

  Zapošljavanje u UKC-u Tuzla se vrši na temelju godišnjeg Plana kadra, koji je sastavni dio Programa rada i plana finansijskog poslovanja Ustanove, a koji usvaja Upravni odbor do kraja tekuće za narednu godinu.’ između ostalog navedeno je iz UKC-a Tuzla.

  Prema podacima Ljekarske komore FBiH, Bosnu i Hercegovinu tokom 2017./2018. godine napustilo je 600 ljekara.

  Trend odlaska ljekara iz BiH nastavljen je i ove godine, a evidentan je prelazak iz javnog u privatno zdravstvo.

  Tako je primjerice nekolicina vrhunskih doktora napustila UKC Tuzla i prešli su raditi u Centar za srce BH Tuzla koji je u većinskom vlasništvu kompanije Tuzlafarm, a koja je posljednje četri godine od UKC-a dobila poslove u vrijednosti od najmanje 30 miliona KM. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,