Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hoće li dio tuzlanskog naselja Borić dobiti kanalizaciju?

Preuzmite sliku

Još uvijek je neizvjesno hoće li i kada mještani dijela naselja Borić iza Muzičke škole u Tuzli dobiti kanalizaciju, ali je neupitno da šansu za to imaju samo oni objekti koji su legalno izgrađeni.

Naime, iz nadležne službe ističu da je riječ o dijelu općine koji je bio obuhvaćen zonom slijeganja tla, odnosno mjestu gdje je zabranjena gradnja objekata. Jedan od razloga zašto su i uklonjeni objekti koji su izgrađeni prije rata na ovom mjestu je taj što su počeli da propadaju, odnosno infrastruktura je toliko uništena da nije bilo osnovnih uslova za život, napominju iz nadležne općinske službe.

„Dakle od same realizacije i toga da li će biti izvršene legalizacije i šta će biti s tim terenom, zavisiće i ulaganje u komunalnu infrastrukturu na ovom dijelu Borića. Oni objekti koji posjeduju dozvolu sigurno da zaslužuju da se održavaju i to ćemo zajedno sa vodovodom i kanalizacijom i JKP pokušati da riješimo“, ističe Aid Berbić, pomoćnik šefa Službe za komunalne poslove Općine Tuzla.

Neriješen sistem uvođenja kanalizacione mreže mnogim Tuzlacima već godinama predstavlja problem. Među njima su i mještani dijela tuzlanskog naselja Borić, koji već godinama čekaju na to, a postavlja se pitanje hoće li ikad i dočekati? Berbić podsjeća da je riječ o velikom područje u Tuzli u kojem je izgrađeno oko 90 posto nelegalnih objekata.

„Jer ljudi su sami sebi napravili problem, izgradili kuće a znaju kakva je infrastruktura. Upitno je polaganje cijevi. Sad kad bi nove položili, pitanje bi li bile one godinu, dvije, tri“, dodaje Berbić.

Do 1969. godine evakuacija kanalizacionih otpadnih voda iz grada obavljana je posredstvom individualnih septičkih jama, a od tada se gradi i koristi javna gradska kanalizacija. No, i danas još uvijek ima naselja u kojima se prave ove jame, a naravno, da bi se ti problemi rješavali, potrebna su i značajna novčana sredstva. (RTV Slon)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,