Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Helikopter Oružanih snaga BiH sutra će gasiti požar u Tuzli

Preuzmite sliku

Sutra ujutro prema Tuzli, zbog sve većeg požara nad gradskim naseljima Husino, Ilinčica, Ravna Trešnja, kreću helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kako bi pokušali zaustaviti požar koji se u posljednja 24 širi nad Tuzlom, potvrdio je Feni zamjenik ministra obrane BiH, Mijo Krešić.

 • Helikopter će se prvo spustiti na aerodrom Dubrave, da bi se opskrbio gorivom i instalirao korpu za gašenje požara, a zatim kreće prema požarištu.

  Posadu helikoptera sačinjavaju, pilot, kopilot, tehničar i specijalista za traganje i spašavanje, koji će se spustiti na teren ukoliko bude više lokacija požarišta, kako bi sa vatrogascima koordinirao gašenje požara.

  Posada helikoptera će ostati u Tuzli, odnosno na vojnoj lokaciji Dubrave koliko god bude potrebno do potpunog gašenja svih požarišta.

  Podsjećamo, zbog ljudskog nemara i neprimjerenog paljenja u naselju Kužići, vatra se proširila i približila obiteljskim kućama i naseljima.

  ‘Svi smo u pripravnosti i čuvat ćemo naše kuće’ – kaže Ljiljana Pavljašević čija je porodična kuća ugrožena.

  Ljudi strahuju tokom noći kako će biti, jer se zbog vjetra sve više širi vatra.

  Sve vatrogasne jedinice iz Tuzlanskog kantona su na terenu.

  Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je izrazio zabrinutost zbog nebrige stanovništva prilikom paljenja niskog rastinja i otpada na poljoprivrednom zemljištu. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje