Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Helikopter Oružanih snaga BiH nadlijeće Tuzlu i gasi aktivna požarišta

Preuzmite sliku

Rano jutros prema Tuzli krenuo je helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kako bi pokušao zaustavili požar koji se u posljednja 24 širio nad gradom.

Nakon spuštanja na aerodrom Dubrave, te opskrbljavanja gorivom i instaliranja korpe za gašenje požara, jutros je krenuo prema požarištu.

Posadu helikoptera sačinjavaju, pilot, kopilot, tehničar i specijalista za traganje i spašavanje, koji će se spustiti na teren ukoliko bude više lokacija požarišta, kako bi sa vatrogascima koordinirao gašenje požara. Helikopter bi vodu za gašenje trebao uzimati sa jezera Kop Šićki brod.

Posada helikoptera će ostati u Tuzli, odnosno na vojnoj lokaciji Dubrave koliko god bude potrebno do potpunog gašenja svih požarišta.

Podsjećamo, zbog ljudskog nemara i neprimjerenog paljenja u naselju Kužići, vatra se proširila i približila obiteljskim kućama i naseljima. (Tuzlanski.ba)

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona vatrogasne jedinice su u protekla 24 sata imale više intervencija na gašenjima požara i to na području Grada Tuzla veliki požar u naselju Husino gdje su pored tuzlanskih vatrogasaca na ispomoć došle jedinice iz Živinica, Srebrenika, Kalesije, Lukavca, Gradačca i Gračanice.

Požar je u toku noći stavljen pod kontrolu na terenu su još uvijek dežurne ekipe radi moguće pojave novih žarišta. Osim toga na području Gračanice vatrogasci su gasili nisko rastinje u naselju Soko ukupne površine cca 30 duluma, na području Grada Gradačac vatrogasci su gasili manji požar niskog rastinja u ulici 1. Marta, na području Srebrenika gašeni su požari u naselju Seona nisko rastinje na manjoj površini zatim naselje Ćehaje nisko rastinje i šuma cca 10 duluma i naselje Memići lokalitet Crveno Brdo šuma cca 450 duluma.

Na području Grada Živinice vatrogasci su gasili šumski požar ukupne površine cca 5 Ha, na području općine Banovići u naselju Brezici gašen je požar niskog rastinja cca 2 duluma, naselje Gornja Treštenica šumski požar cca 50 duluma i naselje Stražbenica cca 13 duluma šume.

Na području općine Kalesija vatrogasci su imali dvije intervencije u naslju Gornji Rainici ukupne povrćine cca 15 duluma niskog rastinja. Na području općine Lukavac u naselju Vijenac veća površina šume, u naselju Bokavići manja površina niskog rastinja, u ulici Lukavačka pomoćni objekat, nisko rastinje u naselju Husklići i nisko rastinje u naselju Turija.

Na području općine Sapna DVD Sapna je gasila požar niskog rastinja cca 30 duluma. Na području općine Doboj Istok u nelju Šikarac gorjelo je nisko rastinje na manjoj površini koji je ugasila DVD Doboj Istok. Većina požara je stavljena pod kontrolu. (Foto: Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,