Petak, 2. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

HDZ BiH Tuzla će zatražiti od vlasti u Tuzli da se očituju smeta li im grb HVO-a

Preuzmite sliku

GO HDZ BiH Tuzla pozvao je danas sve nositelje izvršnih i zakonodavnih funkcija u gradu Tuzla kao i predstavnike braniteljskih udruga proistekle iz Armije BiH da zaustave pokušaj prekrajanja povijesnih činjenica i uloge Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 115. brigade Zrinski u obrani tuzlanskog područja.

“Nažalost, nakon procesa nasilnog gašenja 115. brigade Zrinski, iako je cijelo vrijeme tijekom rata sudjelovala u obrambenim operacijama, danas se opet pokušava pokazati da bojovnici brigade Zrinski i HVO nemaju jednak status u Tuzli”, navodi se u priopćenju Gradskog odbora HDZ BiH Tuzla.

“Iako znamo da braniteljima ne treba potpora i da sami mogu iznijeti i mnoge teže bitke, želimo upozoriti da će postupci predstavnika braniteljskih udruga Armije BiH i lokalne vlasti prouzročiti veliku štetu i narušiti odnose.”

Zbog toga će, kako navode u HDZ-u, tražiti da se Gradsko vijeće Tuzla i novoizabrani gradonačelnik Zijad Lugavić očituju smeta li Tuzli da na spomen obilježju koje se planira graditi tuzlanskim brigadama i jedinicama koje su branile naš grad bude i grb Hrvatskog vijeća obrane.

“Ako to smeta, onda se to mora jasno i otvoreno reći i da se zna kako se to danas gleda na ulogu 115. brigade Zrinski”, ističu u GO HDZ BiH Tuzla.

Ukoliko izostanu reakcije, to će, smatraju u HDZ-u, značiti nastavak politike iz 1994. godine kojom se HVO na ovim prostorima nastojalo predstaviti kao neprijateljske snage.

“Kako bi u takvom ozračju izbjegli nepotrebne sukobe i stradanja političko i vojno vodstvo Hrvatske zajednice Soli je 10.01.1994. zaustavilo ratni put brigade iako se cijelo vrijeme surađivalo s Armijom RBiH. Gašenje 115. brigade Zrinski HVO bio je tada veliki udarac za hrvatski narod tuzlanskog kraja, a i danas se nažalost može iščitati puno toga iz odnosa prema braniteljima HVO i onima koji su svoje živote položili za slobodu Tuzle i domovine BiH”, poručili su iz HDZ BiH Tuzla.

GO HDZ BiH Tuzla neće dopustiti takav odnos te očekuju da će danas, u 2023. godini ipak nadvladati razuman stav i političke odluke i da će biti uvažen stav Koordinacije braniteljskih udruga HVO kojeg su javno iznijeli, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,