Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grupacija Violeta donirala 6.000 KM za nabavku jedne inzulinske pumpe (VIDEO)

violeta
Preuzmite sliku

Udruženje građana „Novi Horizont” roditelji i prijatelji djece sa dijabetesom pokrenuli su humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za nabavku 7 inzulinskih pumpii, namjenjenih djeci koja boluju od šećerne bolesti.

violetaCijena jedne inzulinske pumpe iznosi 6000 KM, što znači da su nam neophodna sredstva od ukupno 42000 KM kako bi ova humanitarna akcija imala pozitivan ishod.

Za liječenje tip 1 dijabetesa. Danas je najsavremeniji način liječenja inzulinska pumpa. Pumpa je instrument veličine mobitela, sastoji se od kučišta u kojem se nalazi spremnik inzulina i kompjuterski program, a s tijelom bolesnika povezana je plastičnim kateterom kroz koji se pod kožu isporučuje inzulin. Prednosti inzulinske pumpe su brojne.

Jedna od bitnih prednosti posebno za djecu je smanjenje broja inzulinskih injekcija jer se inzulinski kateteri kojima se inzulin aplicira pod kožu mijenjaju svaka 3 dana. Time se broj uboda smanjuje s 1825 na 125 godišnje.

Na ovaj “APEL” za pomoć odgovorila grupacija Violeta je konkretnim uključivanjem u kupovinu neophodnih inzulinskih pumpi za ovu kliniku, koje su danas najsuvremeniji način za liječenje tip 1 dijabetesa.

Donacija Violete od 6.000 KM za jednu inzulinsku pumpu je od velike pomoći u ostvarenju naseg konačnog cilja, a to je nabavka sedam ovakvih inzulinskih pumpi, te im ovom prilikom želimo izraziti neizmjernu zahvalnost. Nadamo se da će ovaj humani gest Violete biti poticaj i za druge privredne subjekte u BiH da uzmu učešće u ovoj akciji i doprinesu unaprijeđenju kvaliteta života djece s dijabetesom i njihove obitelji“, rekla je povodom ove donacije šefica Odjeljenja za endokrinologiju Klinike za dječije bolesti, pedijatar endokrinolog- dijabetolog Doc. dr. med. sc. Alma Toromanović.

Od početka svog poslovanja prije 10 godina do danas, Violeta se aktivno uključivala u humanitarne akcije od opće koristi, a brojna događanja ovakvog tipa u BiH je i sama inicirala i organizirala.

Uzimanje učešća u društveno odgovornim događanjima u okruženju u kojem radimo i živimo za nas nikada nije bilo upitno i rado se odazivamo na slične pozive. Angažiranje na humanitarnom polju grupacija Violeta smatra svojom obavezom i odgovornošću, osobito u situacijama kada se radi o najranjivijoj populaciji, djeci“, izjavio je Ethem Numić direktor marketinga Violete. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: