Utorak, 11. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Grupa za čist zrak iz Tuzle: Prekomjerno zagađenje opasno po život, preispitati opravdanost početka nastave!

Već dva dana mjerni uređaji u Tuzli ukazuju na veoma visoku koncentraciju sumpordioksida u zraku.

Alarmantna situacija bila je tokom vikenda, kada je u jutarnjim satima koncentracija SO2 iznosila više od 1.750 miligrama po kubnom metru.

Ovim povodom oglasili su se građani iz Grupe za čist zrak Tuzla koji traže intervenciju nadležnih općinski, kantonalnih i federalnih tijela da bi se smanjila koncentracija nečistoća u zraku, jer mogu izazvati smrt, prenosi Fena.

Od Gradske uprave i Gradskog vijeća Tuzle zatraženo je da izvrše pritisak na više nivoe vlasti da bi se naredilo hitno smanjenje zagađenja zraka iz Termoelektrane „Tuzla“ i drugih „operatera“, kao i individualnih ložišta i saobraćaja, što je njihova nadležnost.

Grupa za čist zrak zatražila je od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta da preispita opravdanost početka nastave u osnovnim i srednjim školama, s obzirom na to da, kako se navodi u informaciji za javnost, djeca spadaju u rizičnu skupinu stanovništva te njihovo izlaganje povećanoj koncentraciji nečistoća u zraku može imati nesagledive posljedice.

“Proglašavanje epizode pripravnosti, upozorenja i uzbune omogućit će se poduzimanje određenih mjera kako bi se smanjilo zagađenje zraka i upozorile rizične grupe o opasnosti po zdravlje. S obzirom na to da ćemo zbog nepovoljnih vremenskih prilika biti izloženi prekomjernom zagađenju zraka i u narednim danima, poduzimanje hitnih mjera je prijeko potrebno”, navode članovi Grupe za čist zrak iz Tuzle. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,