Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grupa bh. studenata doputovala iz Njemačke u Tuzlu: Narednih 28 dana boravit će u karantinu

Preuzmite sliku

Studenti koji su protekli period boravili na radu u Njemačkoj jutros su stigli u Tuzlu i odmah su smješteni u karantin u hotelu ‘Tuzla’, javlja nadolu Agency (AA).

U Tuzlu je stiglo 63 studenta, dok je njih šest ostalo na području bh.entiteta RS gdje će biti u samoizolaciji.

Vlada Tuzlanskog kantona je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici odredila posljednja tri sprata hotela “Tuzla“ za karantin, a studenti koji su evakuisani iz Njemačke tu će provesti narednih 28 dana. Troškove smještaja trebao bi snositi Federalni krizni štab.

 • ‘Radi se o studentima koji su bili u Njemačkoj na radu preko studentskih organizacija. U ovoj akciji su angažovani Kantonalni štab civilne zaštite, Zavod za javno zdravstvo TK-a, Vlada TK-a i Ministarstvo zdrastva TK-a. Oni su se vratili u svoju državu i mi ćemo im obezbijediti sve što je potrebno za boravak u karantinu’, rekao je Zoran Jovanović, komandant Kantonalne uprave civilne zaštite TK-a.

  Studenti će se morati pridržavati kućnog reda koji je odredio Zavod za javno zdravstvo TK-a, a direktorica te ustanove dr. Maida Mulić ističe da su studenti bili izloženi mogućoj infekciji jer su bili u Njemačkoj koja ima veliki broj zaraženih koronavirusom.

 • ‘Od Ministarstva civilnih poslova BiH smo dobili instrukciju, a prema epidemiološkoj informaciji smo procijenili da bismo trebali pristupiti ovoj mjeri prevencije i naše studente smjestiti u karantin’, ističe Maida Mulić.

  Trenutno studenti nemaju nikakve simptome koji bi ukazivali na COVID-19, ali se njihovo zdravstveno stanje, prema riječima Maide Mulić, mora intenzivno pratiti. Ukoliko osjete bilo kakav simptom koji ukazuje na COVID-19 moraju obavijestiti volontere Crvenog krsta/križa i Zavod za javno zdravstvo TK-a.

  Humanitarna organizacija EMMAUS stavila se na raspolaganje Kriznom štabu TK da poduzme sve neophodne radnje kada je u pitanju ishrana ove grupe studenata.

  Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić je kazala kako su u pitanju studetni koji su bili posdredstvom jedne agencije na razmjeni u Njemačkoj gdje su radili određene poslove.

  ‘Studenti će boraviti izolirani u zasebnim sobama, a nadzor će vršiti službenici MUP-a TK. Također, treba kazati da su u pitnaju zdrave osobe i među njima nema oboljelih niti zaraženih. Međutim, neki od njih su radili u Njemačkoj u velikim tržnim centrima na promociji određenih prozivoda prilikom čega su dolazili u kontakt sa većim brojem osoba koje su eventualno mogle da budu zaražene korona virusom i upravo iz tog razloga se organizuje ovaj karantin’ kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić. (Tuzlanski.ba | Foto: T.Žustra)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,