Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gradsko vijeće: Jednoglasno usvojen Statut Grada Tuzle

Preuzmite sliku

Nakon sedam godina od proglašenja Tuzle gradom na današnjoj petoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla jednoglasno je usvojen Statut Grada Tuzle.

Ovaj vrlo važan dokument za Grad Tuzlu i njene građane predviđa, da građani u mjesnim zajednicama na neposrednim izborima imaju pravo birati i biti birani za članove savjeta mjesnih zajednica.

Osim toga, Statutom Grada Tuzle, uvodi se mogućnost izbora više zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzla, što otvara mogućnost, da se u ličnostima predsjedavajućeg i više zamjenika predsjedavajućeg obezbijedi nacionalna struktura, koja će odražavati strukturu stanovništva u Gradu Tuzli.

To će se nakon današnjeg usvajanja Statuta Grada Tuzle, urediti Poslovnikom o radu Gradskog vijeća Tuzla.

Nakon što se Statut Grada Tuzle stupi na pravnu snagu, pristupit će se izradi i donošenju posebne odluke, kojom će se urediti uslovi i način provođenja izbora za savjete mjesnih zajednica, usklađivanju statuta mjesnih zajendica sa Statutom Grada Tuzle.

Podsjetimo, od prve, konstituirajuće sjednice, vijećnici Progresivnog bloka su upozoravali na hitnost i značaj usvajanja Statuta, zarad lokalne demokratije.

Tada su upozorili da će svake naredne sjednice potencirati ovo pitanje, što se i desilo. U februaru je Progresivni blok skupio potpise vijećnika za vanrednu sjednicu u vezi Statuta grada.

Ranije je ovaj nacrt Statuta prezentovan Uni Harčin, ministrici pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje