Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gradska izborna komisija Tuzla: Obratite pažnju prilikom preuzimanja listića

Preuzmite sliku

Gradska izborna komisija obavještava birače da je u cilju dodatne zaštite integriteta izbornog procesa Centralna Izborna komisija  Bosne i Hercegovine  uvela nekoliko novina, između ostalog, da će se na Općim izborima koji će se održati u Bosni i Hercegovini 2. oktobra vršiti  štambiljanje glasačkih listića štambiljem sa oznakom svakog pojedinačnog biračkog mjesta.

Listići će se štambiljati i potpisivati od  strane člana biračkog odbora zaduženog za izdavanje listića.

Pozivamo glasače da obrate pažnju, prilikom preuzimanja listića, da svi preuzeti glasački listići budu ovjereni  štambiljem i potpisani od strane člana biračkog odbora.

Takođe, Gradska izborna komisija obavještava birače o izmjenama izbornog procesa koje je uvela Centralna Izborna komisija  Bosne i Hercegovine  u dijelu koji se odnosi na mogućnost korištenja pomoći drugog lica prilikom glasanja na dan izbora određene kategorije birača, a što je propisano članom 21. Pravilnika o provođenju izbora („Službeni glasnik BiH“, broj: 27/22).

Prilikom glasanja birač koji je slijep, nepismen ili fizički nesposoban ima pravo koristiti pomoć drugog lica kojeg on izabere i uz odobrenje predsjednika biračkog odbora.

Da  bi predsjednik biračkog odbora mogao odobriti pomoć druge osobe biraču koji je slijep, nepismen ili fizički nesposoban, potrebno je predočiti slijedeće dokaze:

Dokaz  za slijepo i fizički nesposobno lice je rješenje ili uvjerenje/potvrda nadležne ustanove, instituta ili komisije o utvrđenom invaliditetu ili tjelesnom oštećenju, nalaz medicinske ustanove kojom je izvršena procjena invalidnosti ili tjelesnog oštećenja i članska iskaznica saveza ili udruzenja registiranog za pomoć ovoj kategoriji lica.

Dokaz za nepismeno lice je oznaka “XX” na identifikacionom dokumentu.

Izuzetno, predsjednik biračkog odbora može bez dokaza odobriti pomoć drugog lica biraču koji očigledno nije u mogućnosti izvršiti  glasanje bez ove pomoći, a zbog svoje nesposobnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje