Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović uputio čestitku povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija

Preuzmite sliku

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Cilj obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

Tim povodom čestitku u povodu obilježavanja Svjetskog dana slobode medija danas je uputio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Cilj svakog demokratskog društva treba da bude jednaka i puna zaštita prava i sloboda svakog čovjeka. Ovakve zaštite ne može biti bez pune neovisnosti i slobode novinara i medija. Zato je važno da Svjetski dan slobode medija bude važan dio naše kulture. Svim novinarima i uposlenicima medijskih kuća, čestitam Svjetski dan slobode medija, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Imamovića

Podsjetimo, glavna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.

Ovom deklaracijom se podrazumijeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje