Petak, 26. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnik Novog Sada: Balašević nije želio da mu se podižu spomenici niti imenuju ulice njegovim imenom

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je muzičar i pisac Đorđe Balašević zaslužio da neka novosadska ulica ili most dobiju njegovo ime, ali da nije želio da mu se “podižu spomenici niti imenuju ulice njegovim imenom”.

˝Sve što smo do sada uradili, bilo je uz poštovanje intime njegove porodice˝, rekao je Vučević i dodao da ˝nije poenta poništavati nešto˝ što je bila Balaševićeva želja, ali da ˝Đorđe Balašević ima prostor u Novom Sadu koji je zaslužio svojim djelima˝.

U Tuzli je danas, neformalna, manja grupa građana postavila pločicu sa Balaševićevim imenom na most koji spaja Gradski park i Kompleks Panonike.

Vezano | Tuzla: Građani otkrili ploču s natpisom “Most Panonskog mornara – Đorđe Balašević”

Podsjećanja radi, za ovakve postupke postoji tačno određena procedura propisana zakonskim aktima, oko imenovanja javnih mjesta, trgova, ulica i mostova. Zahtjev se podnosi godinu dana nakon smrti a onda se razmatra i ide u dalju proceduru te usvaja na Gradskom vjeću, pored navedenog potrebna je i saglasnost porodice.

  • Prema saznanjima portala Tuzlanski.ba, niko nije kontaktirao Gradsku upravu, stoga će pločica morati biti skinuta što će vjerovatno produžiti brojne rasprave po ovom pitanju na društvenim mrežama.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje